Yvonne Anglesjö är vice ordförande i Företagarna i Norrköping. Tillsammans med kommunalråden Lars Stjernkvist (S) och Reidar Svedahl (FP) hälsade hon i går kväll ett 40-tal företagare välkomna till fullmäktiges mötessal på Rosen i Norrköping.
Temat för mötet var ”Skäll på Lasse och Reidar”. Mötesidén kom från Reidar Svedahl.
– När jag var ung och jobbade som reseledare så brukade jag samla ihop resenärerna till en ”skäll på reseledaren kväll”. Det blev ofta konstruktiva möten där jag fick klagomål och synpunkter i ett tidigt skede och kunde fånga upp dem innan det blev för allvarligt, berättade Reidar Svedahl. Enligt Svedahl fungerar det som så att om man bjuder in människor till att skälla och klaga så blir det oftast bra samtal av det hela.
– Däremot blir det konflikter, gnäll och låsningar om människor upplever att de som bestämmer håller sig undan, sa Reidar Svedahl till Folkbladet.
Reseledarstrategin fungerade väl även på de av Norrköpings företagare som var på plats i går. Kommunalråden fick inte särskilt mycket skäll. Vilket inte betyder att Stjernkvist och Svedahl ”slapp undan” från tung och allvarlig kritik.
Norrköpings kommun har de senaste åren hamnat mycket långt ner när Svenskt Näringsliv mäter ”företagsklimatet” i landets kommuner. En del av den kritik som framkommit i dessa undersökningar kom upp på bordet också på mötet i går. Flera av företagsrepresentanterna tog upp kommunens attityder till företag och näringsliv.
Göran Andersson från Econova menade att statusen behöver höjas hos alla som arbetar med näringslivsfrågor i Norrköpings kommun. Göran Anderssons och flera andras intryck var att andra avdelningar i kommunen liksom står högre i rang än Näringslivskontoret.
Den tidigare basketstjärnan Anders Marcus driver numera ett litet men snabbt växande företag i Norrköping. Anders Marcus upplevde att det var svårt att få tag i ändamålsenliga och hyggligt prissatta lokaler i Norrköping.
I andra inlägg togs upp ett klassiskt tema i relationerna mellan näringsliv och kommuner: Byråkrati och sega beslutsgångar. Ett återkommande debattspår under kvällen var önskemål om att Norrköpings kommun i sig själv skulle vara mer ”affärsmässig” och se till att enheter och medarbetare som inte fungerar bra åtgärdas snabbt och effektivt.
Alla förslag som kom från företagarna noterades. När Folkbladet lämnade mötet upptog listan drygt 40 punkter. På listan fanns förslag om allt från att slå ihop Norrköping med Valdemarsvik, Finspång och Söderköping för att skapa en större och mer dynamisk kommun, rusta upp Slottshagens industriområde och satsa mer på turism för närområdet.
Lars Stjernkvist tackade företagarna för deras tid och engagemang. Han antydde att några av förslagen om bättre marknadsföring och mer stöd för uppstartsföretag mycket snart kommer att förverkligas.