Tecknarens ögon
En teckning, del 2 i serien, från centrala Norrköping, före Spiralen, Linden och Dominos tid.
Tecknaren Bernard Handell står på Drottninggatan, ungefär mittemot dagens ingång till Spiralen och tittar norrut. Troligen någon gång under 1950- eller 1960-talet.
Alla husen på teckningen är borta sedan länge utom huset närmast till vänster med sitt karakteristiska runda hörn som fortsätter utanför teckningen till vänster på S:t Persgatan. Här fanns Sterns klädmode under många år.
Längre bort på högra sidan av Drottninggatan, sticker två torn upp. Det högra revs ned för många år sedan, men den översta toppen på tornet är den toppdel som bevarades och nu står som en liten staty på gräset utanför Lida Kullar i Smedby.
Tornet längst bort är Stadstornet, det vill säga S:t Olai kyrkas klocktorn, som byggdes 1750 och som just nu genomgår en stor renovering.
Så här skriver tecknaren själv, Bernard Handell om 1970-talets Norrköping:
"Varje stad har sina debattämnen när det gäller trafik- eller skönhetsproblem, i stil med Stockholms "Tegelbackselände". Men vad vår goda stad beträffar har man en känsla av att den skulle behöva göras om från början till slut.
Men de fåtaliga byggnader med kulturhistoriskt värde, som ännu finns kvar i Norrköping, efter de svåra härjningar som stadens utsattes för under 1600- och 1700-talen, bör givetvis behandlas med omtanke."
Så här uttalade sig storbyggmästaren Birger Andersson på 1970-talet, inför framtiden och det kommande rivningsraseriet, när Norrköping fortfarande såg ut som på den här teckningen.
"Först och främst bör vi skapa flera stora centrala öppna platser med monumentala linjer. De bör kunna förverkligas i första hand genom bortrivning av värdelös lågbebyggelse någonstans i stadens centrala delar. Bebyggelsen vid Drottninggatan bör helt omändras med nya bostads- och affärshus.
Rom byggdes inte på en dag och det kommer att ta tid att möblera om i Norrköping. Nu är tidpunkten den rätta att sätta igång och skapa något nytt och bättre än det gamla.
Låtom oss alltså sätta igång.Vi byggare står redo".
Och nog "satte man igång" alltid och så rätt han fick, den gamle storbyggmästaren Birger Andersson:
Hela småstadsidyllen på bilden försvann och jämnades med marken. Den gamla "värdelösa lågbebyggelsen" ersattes av dagens stora och, enligt många, lite mer själslösa köpcentra, som idag ligger på rad i form av Spiralen, Linden och Domino.