"Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete" infördes 1 juli och förhoppningen är att kommunerna mer effektivt och träffsäkert ska minska brottsligheten genom ett kunskapsbaserat brottsförebyggande arbete. Brå, Brottsförebyggande rådet, har länge lyft behovet av att stärka det brottsförebyggande arbetets prioritet eftersom de sett att kommuner ibland måste prioritera ned det för andra frågor som är just lagstadgade.
Bland annat innebär lagen att kommunerna ska skaffa sig en lägesbild av lokal brottslighet, beskriva konsekvenserna av den och göra en åtgärdsplan. Det ska även finnas en samordningsfunktion och ett strategiskt råd där bland annat polisen ingår.
– Vi anställde en trygghetssamordnare redan förra året, som har jobbat en hel del med de här frågorna. En del av dem är vi redan igång med, säger Richard Tjernström.
Han menar att Norrköpings kommun är väl förberedd på det arbete som krävs av dem.
– Det har varit en proposition på det här och vi visste att det skulle komma.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) tycker att det brottsförebyggande arbetet är viktigt, men att den statliga ersättningen till kommunerna är för låg – 219 miljoner kronor per år från 2024, motsvarande 21 kronor per invånare. De påpekar att mindre kommuner kan ha svårt att klara den administrativa bördan.