Norrköping fick ministerberöm
Norrköpings sätt att förvandla industristaden till universitetsstad är ett föredöme för andra kommuner.
Näringslivsdirektören Björn Persson berättade igår för Tomas Östros om Norrköpings satsningar på transport, logistik och underhållningsindustri (genom Norrköpings virtuella forskningslaboratorium). - Problemet är att Norrköping alltid förknippas med IFK, industristad på dekis och gula spårvagnar. Men vi vill bli duktiga på våra affärsrelationer. Vi vill bli bäst på detta, förklarade Björn Persson. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Norrköping är ett gott exempel för andra. Det var en industristad, men i de gamla lokalerna växer det nya fram. Det är ett exempel på att det är en stad som tänker nytt, säger Tomas Östros.
Tomas Östros leder socialdemokraternas omfattande arbete med tillväxtfrågor, som står i fokus på partiets mellankongress i april nästa år. Han gladde sig åt att Sverige, Finland och USA i en ny rapport pekas ut som bra länder för företagssatsningar.
I Norrköping träffade ministern bland andra Transportcentrums VD Staffan Eklind. Han tog upp betydelsen av att tullen får finnas kvar i Norrköping.
- Vi förstår att tullen måste rationalisera, men steget blir för stort om den tas bort helt. Företag som Green Cargo har sagt att de vill ha lokal support och inte bara ringa en kundtjänst, annars överväger det att flytta till Göteborg. Det måste finnas ett helhetsperspektiv, säger Staffan Eklind.
- Jag kan inte lova något om tullen idag. Samtidigt måste vi kunna ta till oss de nya möjligheterna som Internet ger oss, svarade Tomas Östros.
Att Norrköping och Linköping samverkar och marknadsför regionen som Sveriges fjärde storstadsregion tror Tomas Östros är en god strategi.
- Jag har följt kommunerna och trots att det att det kanske varit svårt att samarbeta bryter man igenom det. Det är roligt att se. Att samverka tror jag är strategiskt mycket viktigt och klokt.