2018 gav regeringen Arbetsmiljöverket och sju andra myndigheter i uppdrag att genomföra gemensamma kontroller mot arbetslivskriminalitet, hittills har över 6 000 kontroller genomförts. De ska nu bli fler och effektivare.
Den socialdemokratiska regeringen har siktet inställt på att täppa igen de system som möjliggör fusk på arbetsmarknaden. Regeringen har presenterat förslag om skärpta regler för arbetskraftsinvandring och för några veckor sedan presenterades skärpta regler för utländska transportföretag som vill köra på svenska vägar.
– Vårt budskap är därför tydligt: De som livnär sig på att utnyttja andra människor ska inte sova gott på nätterna. Det ska vara svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad, säger Johan Danielsson (S), biträdande arbetsmarknadsminister, i ett pressmeddelande.
Regeringen har nu fattat beslut om nästa steg. Till sommaren öppnar dörrarna till Sveriges två första, av totalt sju, regionala center mot arbetslivskriminalitet. Ett av dessa sju center kommer att hamna i Norrköping.
– Med regionala center mot arbetslivskriminalitet intensifieras nu arbetet med att trycka tillbaka kriminaliteten och städa upp på svensk arbetsmarknad, säger Johan Andersson (S), östgötsk riksdagsledamot som sitter i arbetsmarknadsutskottet och som tillsammans med andra S-riksdagsledamöter från länet motionerat om att få centret till Östergötland.
Enligt Andersson ska centret samordnas med polisens faciliteter i Norrköping, med koppling till det regionala underrättelsecenter som finns här. Hur många tjänster det handlar om är för tidigt att säga, enligt Andersson. Centret ska fungera som ett nav i samarbetet mellan myndigheter som Arbetsmiljöverket, arbetsförmedlingen, polismyndigheten, ekobrottsmyndigheten, försäkringskassan, Migrationsverket och Skatteverket.
– Det de kommer att fokusera på är att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
Johan Andersson lyfter byggsektorn som en utsatt miljö, liksom personlig assistans.
– Dessvärre är det så att det har förgrenat sig även i andra branscher.
Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande, välkomnar att Norrköping blir ett nav i arbetet mot kriminalitet i arbetslivet.
– Med det regionala centret kan vi ytterligare förbättra samarbetet mellan kommunen och berörda myndigheter för att stoppa att människor utnyttjas, säger Olle Vikmång.