Förra hösten meddelade Infrahubs att de ska bygga en logistikfastighet på drygt 70 000 kvadratmeter åt Postnord TPL (TPL står för tredjepartslogistik) på Malmölandet. Där ska Postnord lagra, hantera och distribuera produkter som ska till Bauhaus samtliga butiker i Sverige och Norge.
Bygget väntas vara klart i början på nästa år.
– Vi beräknar att det går att flytta in i mitten av januari 2022. Det rullar på helt enligt plan, säger Andreas Ekberg.
På taket till den nya logistikfastigheten ska en gigantisk solcellsanläggning byggas. Anläggningen kommer att vara 65 000 kvadratmeter stor och ha en effekt på 6,5 MWp, vilket innebär att det blir både Sveriges och Nordens största takbaserade solcellsanläggning.
– Vi tycker att det ligger helt rätt i tiden att ha ett hållbarhetsperspektiv och att man miljökompenserar. Vi tror att framtidens kunder kommer att ställa krav på detta.
Uppdraget att bygga anläggningen har gått till Soltech Energys dotterbolag Swede Energy. Bolaget uppförde så sent som förra året Nordens då största solcellsanläggning på ett tak i Göteborg. Anläggningen som ska byggas i Norrköping blir ungefär dubbelt så stor som den i Göteborg.
– Anläggningar som denna gör skillnad på riktigt i den gröna omställningen och vi är glada över att återigen öka andelen solenergi i Sverige tillsammans med Infrahubs, säger Christoffer Caesar, vd på Swede Energy, i ett pressmeddelande.
Takytan som kommer att täckas av solceller motsvarar drygt tolv fullstora fotbollsplaner. Andreas Ekberg tycker att det är bättre att sätta solpaneler på tak än att ta markområden i anspråk för sådana anläggningar.
– Tak är helt perfekt att ha solpaneler på. Vi har det som standard i alla våra logistikanläggningar.
Enligt Andreas Ekberg kommer elen som produceras i solcellsanläggningen inte bara att användas i logistikfastigheten.
– Anläggningen är så stor att den kommer att generera grön el som distribueras till andra också.
Hur miljövänlig är logistikanläggningen i övrigt?
– Vi har verkligen tänkt på allt i hela byggprocessen för att klimatkompensera, säger Andreas Ekberg.
Han berättar att anläggningen är en silverklassad miljöbyggnad. Dessutom använder de sig av så kallad grön asfalt, som ger betydligt lägre koldioxidutsläpp än vanlig asfalt.
– Det är ett miljötänk i alla led.