Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping får en digital tvilling i forskningsprojekt

En digital tvilling av Norrköping. En social robot som ska öka läslusten hos fjärdeklassare. Och ett system för att visualisera och utforska värmeöar i Norrköpings stadsmiljö.

Erik Telldén, strateg vid samhällsbyggnadskontoret, berättade om projektet "SimStad", en digital tvilling av Norrköping, vid en samling på Coffice i Strykbrädan på tisdagen.

Erik Telldén, strateg vid samhällsbyggnadskontoret, berättade om projektet "SimStad", en digital tvilling av Norrköping, vid en samling på Coffice i Strykbrädan på tisdagen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2022-06-15 11:00

Det är tre projekt med koppling till Linköpings universitet och 25-årsjubilerande Campus Norrköping som får sammanlagt 5,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling.

– Fonden syftar till att vi med kommunala medel ska kunna stötta den forskning som bedrivs här vid Campus Norrköping. Det gör vi utifrån några olika perspektiv, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

undefined
Martin Rantzer, campusråd vid Campus Norrköping, och Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande, talar varmt om samarbetet mellan LiU och kommunen.

Forskningen ska komma Norrköping till gagn, leda fram till företagsutveckling och fler jobb, och stimulera lärande och utveckling i Norrköpings skolor.

Campusrådet Martin Rantzer uttrycker tacksamhet för samarbetet med kommunen, som i många år varit unikt, och en idé som fler kommuner nu tar efter.

undefined
Mattias Arvola, biträdande professor i kognitionsvetenskap, och Susanne Severinsson, docent vid Institutionen för beteendevetenskap och lärande, med projektet med en social läsrobot i skolan.

"Lust att läsa - ett designprojekt om läsning med en läsrobot" får 1,8 miljoner kronor. Det treåriga projektet i samverkan med utbildningskontoret ska undersöka om och hur artificiell intelligens, ai, kan öka läslusten hos totalt 60-80 fjärdeklassare i två skolor i Norrköping, genom samspel med en social robot.

 – Vi vill att makten över tekniken ska finnas hos de som jobbar i skolan. Det är de som ska använda tekniken, säger Mattias Arvola, biträdande professor i kognitionsvetenskap.

Han skissar på ett scenario med ett tygtält inspirerat av "Tusen och en natt", där en elev som har svårt att sitta still tar plats bland mjuka kuddar och pratar om sin bok med klassens läsrobot. Roboten ska kunna möta barns olika behov och förmågor.

undefined
Extremvärme och värmeöar i stadsmiljö i Norrköping. Det handlar professor Andreas Kerrens projekt om, i samarbete med bland andra SMHI.

Ett annat projekt, som presenteras av professor Andreas Kerren, ska utveckla ett system för att visualisera, analysera och utforska förekomsten av extrem värme och värmeöar i Norrköpings stadsmiljö. Klimatförändringar ställer städer inför utmaningar som kräver nya former av samverkan mellan stadsplanering, klimatanpassning och forskning. Projektet får 2,2 miljoner.

I det tredje projektet, "SimStad", som får nästan 1,9 miljoner, ska en digital tvilling av Norrköping tas fram. Tvillingen kommer att göra det möjligt att på olika sätt beräkna och visualisera Norrköpings innehåll, den fysiska miljön, och stadens utveckling. Ett självlärande datorprogram, geodata, flygbilder och drönarbilder ingår i projektet.

– I en digital tvilling kan vi simulera scenarier på ett sätt som vi inte kan göra i den verkliga världen, säger Erik Telldén, strateg vid samhällsbyggnadskontoret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!