Norrköping botten på hjärtinfarkter
Fler Norrköpingsbor än Linköpingsbor dör av sin hjärtinfarkt. En ny rapport visar att vården vid hjärtinfarkt kan skilja mycket mellan olika sjukhus. Och därmed också patientens chans att överleva. Linköping hamnar i topp och Norrköping i botten när det gäller överlevnaden efter ett år.
Norrköping hamnar i botten. Av de 70 sjukhusen är det bara fem sjukhus som har högre dödlighet. Av hjärtinfarktspatienterna på Vrinnevisjukhuset är det 17 procent som dör inom ett år.
<B>Bedrövad</B>
Christofer Digerfeldt, överläkare på hjärtenheten på Vrinnevisjukhuset, är bedrövad över Norrköpings bottenplacering.
- Jag garanterar att kvaliteten på vården är lika god i Norrköping som i Linköping, säger han. Men det är viktigt att komma ihåg att det här inte är statistiskt säkerställda siffror. Patientunderlaget är för litet.
RIKS-HIA påpekar också i sin rapport att det är för få dödsfall för att siffrorna ska bli riktigt pålitliga. Men att de ändå ger en klar indikation. Speciellt om sjukhuset har hög dödlighet i kombination med låga behandlingsinsatser.
- Visst är det beklämmande siffror, säger Christofer Digerfelt. Och vi ska givetvis undersöka det här närmare. Det kan ju finnas många olika förklaringar. Men det kan inte bero på behandlingen. Vi följer de nationella riktlinjerna och ger samma vård som Linköping.
Linköping i topp
Universitetssjukhuset i Linköping hamnar i topp när det gäller överlevnaden efter ett år. Elva procent av patienterna dör inom ett år. Endast sjukhusen i Karlshamn (6 %), Ljungby (9%), Kalmar (10%), Bollnäs (10%), Lund (10%) och Helsingborg (10%) har lägre dödlighet.
- I Linköping har vi av tradition rutiner och har jobbat med forskning kring hjärt- och kärlsjukdomar i 20 år, säger Eva Swahn, tf centrumchef för hjärtcentrum och professor i kardiologi. Vi är ledande inom forskningen. Och det ska vi vara, eftersom vi är ett universitetssjukhus.
Det finns två typer av hjärtinfarkter. ST-höjningsinfarkt, som är stor och livshotande. Och Icke ST-höjningsinfarkt, som är mindre hotande och där det inte är lika bråttom. Vilken typ av hjärtinfarkt det handlar om visar ett EKG.
Inte lika för alla
Det finns nationella bestämmelser för vilken behandling som ska sättas in vid hjärtinfarkt, men behandlingen varierar ändå mellan de olika sjukhusen.
I Linköping sätts all behandling in omedelbart vid ST-höjningsinfarkt. Man gör kranskärlsröntgen och patienten får propplösande medel. I samband med kranskärlsröntgen görs ofta bypass-operation eller ballongvidgning. Man kan också göra ultraljud på hjärtat för att se om hjärtmuskeln skadats.
Vid Icke ST-höjningsinfarkt får patienten propplösande medel i form av tabletter och sprutor. Inom bara några timmar vet man åt vilket håll det lutar. Blir besvären värre skickas patienten på kranskärlsröntgen. Annars kan det räcka med ett arbetsprov.
<B>"Ring efter ambulans"</B>
- Vi vill att patienter med bröstsmärtor ringer efter ambulans, säger Eva Swahn. Ambulanspersonalen tar EKG direkt och skickar kurvan till sjukhuset. Då kan vi se vilken behandling som måste sättas in och ambulanspersonalen kan ge propplösande medel på väg till sjukhuset. Det största problemet är att patienterna väntar så länge innan de ringer efter ambulans. Ju snabbare behandling, desto mindre skador på hjärtmuskeln.
Vrinnevisjukhuset har inte möjlighet att göra kränskärlsröntgen. Då måste patienten skickas till Linköping.
- Vi för en diskussion med Linköping om att patienter med ST-höjningsinfarkt ska skickas direkt till Universitetssjukhuset, säger Christofer Digerfeldt. För dödligheten spelar de extra 40 minuterna till Linköping ingen roll. Patienten får propplösande medel i ambulansen. Men det är klart, för patienter från Arkösund och Valdemarsvik kan de extra milen bli avgörande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!