Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrköping bland landets dyraste elnät

Elräkningen blir nästan 60 procent dyrare för Norrköpings invånare än för Linköpings. Men det är inte elen i sig som utgör skillnaden, utan kostnaderna för att få hem den till vägguttagen.– Det är märkligt att det ska behöva vara så stora skillnader, säger analytikern Per Holm.

NORRKÖPING2013-05-21 17:13

Sedan statens avreglering 1996 har det varit fritt att välja vem man köper sin el av. Elbolagen slåss öppet om alla svenska kunder, från Ystad till Haparanda – eller från Linghem till Simonstorp.

Elnätet däremot, är inte valfritt. Varje geografiskt område, oftast kommuner, har sin uppgörelse med en viss elnätsleverantör som samtliga invånare per automatik är anslutna till. I Norrköpings fall är det Eon, i Linköpings det kommunala Tekniska Verken.

Stora skillnader

Trots att Tekniska Verkens avgift höjts med över fem procent – mest i hela länet – är Linköping bland de billigaste kommunerna i hela landet.

I Norrköping däremot, betalar konsumenterna för ett av landets dyraste elnät. 85,9 öre per kilowattimme är nästan 60 procent mer än Linköpings 53,9 öre.

Bra Linköpingsreklam

Att förhållandena är så polariserade mellan två nästan jämnstora grannkommuner sticker förstås ut.

– Visst gynnar den stora skillnaden Linköping som kan erbjuda lägre boendekostnader. Det är märkligt att det ska behöva vara så här stor skillnad, konstaterar Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen som varje år kartlägger elkostnaderna i hela landet.

Bristfällig reglering

De senaste åren har elnätsavgifterna ökat stadigt, särskilt för några år sedan.

– 2008 till 2010 upplevde vi nästan fri fart, då den statliga regleringen var begränsad, nu har utvecklingen saktat in något.

Men även om priserna inte rusar lika hastigt i höjden just nu är Per Holm kritisk:

– Vi tycker fortfarande att det på många håll tas ut för många och för stora avgifter.

Fakta/Elnätsleverantörer

Förr hade alla Sveriges kommuner kommunalt ägda och förvaltade elnät. Idag är det blandat, mellan kommunala och privata aktörer. I den senare gruppen är Fortum (bland annat Stockholms kommun), Eon (Norrköping, Malmö, m.fl.) och Vattenfall störst med elnätskontroll över sammanlagt 138 kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om