Norrköping betalar inte Alstoms transporter
NORRKÖPINGNorrköpings kommun betalar inte extrakostnaderna för Alstoms transporter till Norrköpings hamn.Kommunen fakturerar kostnaden till transportbolaget Alstoms anlitar.
<b>Spårvägsledningar</b>
- Vi fakturerar transportbolaget kostnaden vi har för exempelvis att ta ner spårvägsledningar, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s). Sedan antar jag att transportföretaget tar ut kostnaden från Alstoms.
Alstoms har en transport till hamnen varannan vecka. Kostnaden för att plocka ner spårvägsledningar med mera är 100 000 kronor varje gång.
<b>Beroende</b>
- Vi är helt beroende av hamnen i Norrköping, säger informationschef Göran Skoglund på Alstom i Finspång. Där finns den enda kran i Sverige som klarar de tunga lyften. Vi väntar ökade volymer och det betyder fler transporter till hamnen. Vi fick bland annat en stor order till Iran tidigare i våras.
När Willy Holmberg presenterade granskningsrapporten inför kommunledningen utlovades vissa åtgärder. I dag måste spårvägsledningarna vid Centralen rivas ner varje gång en transport kommer. Nu undersöker kommunen om ledningarna i stället kan lyftas upp hydrauliskt. Strömmen måste troligen brytas även då.
Likaså utlovades att en ny väg till hamnen kommer med i nästa års investeringsplan.
<b>Lösning </b>
- Jag måste som revisor dra upp problemen och få dem belysta. Även om jag är vald av socialdemokraterna är jag som revisor opolitisk. Som revisor i hamnbolaget måste jag påtala för kommunen att det är fel som skett att genom olika åtgärder försvåra transporterna till hamnen. Alstom är ett stort multinationellt företag. Vi har sett hur andra företag flyttar produktionen och lägger ner i Sverige. Vi måste vara rädda om vår kvarvarande industri.
- Kommunen har lovat såväl en kortsiktig som en långsiktig lösning på transportproblemen, säger hamndirektör Bengt-Erik Bengtsson. Jag är nöjd med den information jag fått.
- Vi har varit mycket tålmodiga och är medvetna om att nya trafiklösningar tar tid, säger Göran Skoglund. Det viktiga för oss är att frågan aktualiseras.
Första hindret för transporten som är 25 meter lång och kan vara upp till sju meter hög är Svärtinge. Vikten på turbin och turbinhus kan vara drygt 200 ton.
<b>Ett lyft framåt</b>
- Även om inga formella beslut är fattade har en förbifart diskuterats med Vägverket, säger Skoglund. Generaldirektören har varit här och själv fått uppleva problemet. Frågan är i alla fall lyft framåt.
Passagen genom Svärtinge har försvårats genom avsmalningar vid trafikljusen i centrum av samhället.
Nästa hinder är resan genom Norrköping till hamnen.
- Det är en svår resa med höga kantstenar, rondeller, för låga skyltar och spårvägsledningar, berättar Skoglund. Färden har blivit än besvärligare genom alla gupp och avsmalningar i Norra Promenaden.
Transporterna kan endast ske nattetid och måste meddelas i förväg. Problemen växer då transporterna blir fler.
Norrköping har lagt fram tre olika lösningar på problemen för Alstom.
Nuvarande passage förbättras genom att kantstenar slipas av, skyltar höjs eller flyttas och spårvägsledningar kan höjas.
En ny väg byggs i norra området av Norrköping så att transporter mot hamnen underlättas.
Riksväg 51 förlängs i en båge mot hamnen.
- Det sista alternativet är det bästa för oss, förklarar Skoglund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!