Norrköping behåller käkkirurgin
NORRKÖPINGKäkkirurgin blir kvar i Norrköping, i privat regi.- Vi är jätteglada, säger Bengt Anzén, chef för den käkkirugiska kliniken vid Vrinnevisjukhuset.Men det är inte hela verksamheten som räddas. Den tyngre, landstingsfinansierade sjuktandvården försvinner till US i Linköping.
Bengt Anzén är glad över att käkkirurgen blir kvar i Norrköping, även om en del av verksamheten flyttas till Linköping. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Bengt Anzén och personalen på den käkkirurgiska kliniken vid Vrinnevisjukhuset meddelade i juni landstinget att de ville driva kliniken vidare i privat regi.
Vid ett telefonsamtal med landstingsstyrelsens ordförande Paul Håkansson (s) i förra veckan fick Bengt Anzén klartecken för det.
<b>"Inga landstingspengar"</b>
Käkkirurgin i Norrköping ska klara sin ekonomi genom de intäkter den har från patientavgifter och ersättning från försäkringskassan. Lokalerna får man hyra till självkostnadspris.
- Vi har inga invändningar mot att de startar i privat regi, säger landstingsdirektör Åke Rosandher. Det ställer vi oss positiva till.
- Vi kommer däremot inte att lägga ut någon landstingsverksamhet på den nya enheten.
Den nya verksamheten kommer alltså inte att finansieras med landstingspengar. Det innebär att den tandvård som räknas som sjukvård kommer att koncentreras till US, enligt sparförslaget som på så sätt fullföjs, uppger Åke Rosandher.
Idag utgör tandsjukvården och gratisvården för barn och ungdom 30 procent av verksamheten vid käkkirurgkliniken på ViN, medan övriga, vars besök finansieras som vanliga tandläkarbesök, enligt tandvårdstaxan, utgör 70 procent.
Bengt Anzén vill helst att ingen patient ska behöva åka till Linköping. Han månar särskilt om barn och ungdom.
- Det vore onödigt om de ska behöva åka dit, säger han och menar att det återstår en hel del att diskutera.
<b>Centraliseras till US</b>
Men enligt Paul Håkansson är riktlinjerna redan klara.
- De som arbetar vid käkkirurgin har bett att få hyra lokaler och utrustning av landstinget och jag har sagt att för min del är jag beredd att verka för att de ska få göra det.
Den del som blir kvar i Norrköping är enligt honom den basala verksamheten som finansieras av patientavgifter och ersättning från försäkringskassan, medan den tyngre, landstingsfinansierade verksamheten centraliseras till US.
Det är det bud som ligger, och enligt Håkansson är det ett bra bud som inte går att diskutera vidare kring.
- Vi är inte beredda att skriva vårdavtal med dem, säger Håkansson.