Norrköping allt sjukare
Antalet sjukskrivna i Norrköping fortsätter att öka i högre takt än övriga Östergötland och riket i stort. Om fem år ska antalet vara halverat men om det är genomförbart är svårt att säga. - Då krävs det att vi i samhället gemensamt stödjer individen till egen försörjning, annars kan det nog bli svårt. Vi måste samverka, konstaterar Claes Revenius, länsdelschef för rehabilitering på försäkringskassan i Norrköping.
Stress. Norrköping blir allt sjulkare och ökningen är snabbare än övriga länet och riket i stort. Det handlar om jobbet och livet i övrigt. Allt samverkar både negativt och positivt. FOTO: SCANPIX
Foto:
- Det är en trend jag sett i Norrköping de senaste åren, att utvecklingen har gått dåligt, säger Fredric Elebring, ekonom på Försäkringskassan i Östergötland.
Vad gäller sjukskrivningar längre än två år har antalet i Norrköping ökat med 50 procent, jämfört med riksgenomsnittet på 30 procent. Men det är inte bara de sjukskrivna som ökar utan även antalet som går över till sjukersättning, det som tidigare benämndes sjukpension. Där är ökningen på tio procent, drygt 7 500 personer får sjukersättning eller tidsbestämd sjukersättning i Norrköping.
- De långtidssjukskrivna har ökat i hela landet. Det beror bland annat på att Försäkringskassan inte hinner med att handlägga alla långtidssjukskrivna och föra över de som skall gå över till sjukersättning, säger Fredric Elebring och pekar på inflödet som för tre till fyra år sedan var otroligt högt och att många av dessa alltså idag finns kvar i systemet.
Extra resurser
Just på grund av det har Försäkringskassan i Norrköping sedan i våras satsat på extra handläggare som har gått igenom långtidssjukskrivna över två år. Dessutom har man begärt fler läkarutlåtanden för personer i den här gruppen. Satsningen kommer att ge ett långsiktigt resultat. Inflödet av sjukskrivningar är just nu mindre vilket tillsammans med satsningen borde minska antalet sjukskrivna i Norrköping.
Claes Revenius på försäkringskassan i Norrköping förklarar att man inte tidigare har hunnit med det stora inflöde av långtidssjukskrivna som började komma in i slutet av 1998.
- Men generellt har också ohälsan ökat. Man ställer nog större krav på den enskilda individen idag i arbetslivet. Det märker vi nog alla. Men det finns också tecken som tyder på förändrade attityder både hos den enskilde individen men också mellan individer och på arbetsplatser, förklarar Claes Revenius.
Det stora inflödet av sjukskrivna som nu finns kvar kom i samband med de många varslen mellan 1998 och 2000. Nu står Norrköping inför fler uppsägningar och nedläggningshot. Och allt pekar på att antalet sjukskrivna i framtiden kommer att öka ytterligare i samband med de kommande varsel. Men fram till 2008 har regeringen beslutat att antalet sjukskrivna skall halveras. Claes Revenius är tveksam till om Norrköping lyckas genomföra det målet.
- Jag tror att man kan göra mycket i samverkan men frågan är hur långt det räcker. Vi behöver stödja den enskilda individen till egen försörjning på bästa sätt, det är i alla fall klart och tydligt.