Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norges firande i Norrköping

Nog för att vårt kära grannlands nationaldag brukar firas i Norrköping annars också.  Men just i år blev det självfallet ännu mer livat än vanligt.  När nu syttende maj råkade sammanfalla med braksegern i Eurovisionschlagern.

Norske konsuln iu Norrköping Håkan Walldén var på förträffligt humör denna dag. Något som han ju också hade alla skäl till.

Norske konsuln iu Norrköping Håkan Walldén var på förträffligt humör denna dag. Något som han ju också hade alla skäl till.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2009-05-18 03:00
. Invid Strömmen mellan Strömsholmen och Saltängsbron svärmar det denna dag av norska flaggor i olika storlekar. - Visst är det dubbel glädje idag, efter den här jordskredssegern! försäkrar oss Norrköpings egen norske konsul Håkan Walldén. På plats är också Randi Carlsson, fra Norge och med rötter i både Trondheim och Tromsö. - Det här brukar vara värsta dagen på hela året! förklarar hon för Folkbladets utsände. FÖ: ?????? - Jo, för man får sådan hemlängtan. Det bästa är att bara jobba hela den dagen, så att man inte tänker på det... Ända sedan 1965...
Och hur länge har du behövt lida av sådan svårartad hemlängtan? - Sedan 1965! Men en gång var jag i alla fall hjemme i Norge til syttende maj, och då var jag i Trondheim. Fullt lika svårt har, som väl är, Eva-Marie Johnsen fra Narvik inte behövt ha det i sin svenska exil. - Nej, för vi bodde länge i Värmland, i Åmotsfors. Då var det ju hur enkelt som helst att åka över till Kongsvinger eller Oslo syttende maj. - Sedan har jag varit och firat på Skansen också några gånger. Där har det ju varit många norrmän. Björn Sunnerstam är visserligen svensk men bodde ett antal år i Stavanger. - Och där brukade jag bland annat dirigera Statoilkören på syttende maj. En som bidrog
Av norske konsuln får vi vidare veta att Karl XIV Johan, han som står staty i parken bara några hundra meter bort, på sitt speciella sätt bidrog till att 17 maj blev Norges nationaldag. Grunden för denna dags märkvärdighet är, att det var just då år 1814 som Norge antog en synnerligen betydelsefull grundlag. Men sedan kom då unionen, som man påtvingades av Sverige och som (milt uttryckt) aldrig riktigt gick hem i Norge. Efter något decennium började studenter i Oslo att manifestera 17 maj. Då grep emellertid Karl XIV Johan, konung över både Sverige och Norge, in - och förbjöd det där firandet, Men det medförde ju bara, att dagen blev ännu mer angelägen. Ett annat år sattes polis in, men inte heller det hjälpte ju i längden. Inte det allra minsta. Lever kvar lokalt
Unionen mellan "broderfolken" varade fram till år 1905. Men faktiskt så lever ett särskilt slags minne kvar just i Norrköping. Nämligen genom ångslupen Moa, som Norrköpings Ångbåtsförening reparerat upp samt även utstyrt på tidsenliga vis. Såsom med den forna unionsflaggan, som Moa brukar ståta med i aktern. Det var den där blågula, som i ena hörnet hade en liten norsk flagga. Så såg svenska flaggan ut under dessa unionsår. Men det fanns då också en norsk variant, där svenska flaggan på motsvarande vis bara utgjorde ett litet hörn av den norska. Flaggbyte
Varje syttende maj sker nu i Norrköping ett ceremoniellt flaggbyte, där svenska unionsflaggan i Moas akter byts ut mot den norska unionsflaggan. Varefter man avåker en liten tur på Strömmen. Så även denna stolta dag, när Norge sopat banan med alla de övriga länderna i schlagerfinalen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om