Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nordenlager på väg till Jursla

NORRKÖPING
Cafe Bar Sverige står i begrepp att utvidga sina domäner på Jursla industriområde.
Lagret ska nu omfatta hela Norden. Nytt kontor och lager ska byggas invid E4.
- Det går bra för företaget. Vi har 12.000 kunder i Norden nu, säger VD Christer Svensson.
Innan utvidgningen kan ske måste dock diskussionerna med kommunen gå i lås.

En företagsidé som har gett expansion för Christer Svensson och Café Bar Sweden under 90-talet: kaffemaskinerna.

En företagsidé som har gett expansion för Christer Svensson och Café Bar Sweden under 90-talet: kaffemaskinerna.

Foto:

Norrköping2001-11-30 00:00
Cafe Bar Sverige har en affärsidé i tiden: Kaffe- och kalldrycksautomater, sådana som leasas och nu finns lite varstans på kontor och företag.
Den utvecklingen sammanhänger i sin tur med en annan: Att sekreterarna inte längre kokar kaffet åt chefen och andra.
- Lågkonjunkturen i början av 90-talet gav oss en skjuts, konstaterar Christer Svensson. Företagen kom på att det blev billigare med kaffemaskin.
Han plus en till utgjorde hela huvudkontoret, när verksamheten 1988 drogs igång på Bråddgatan. Hela tiden har man ingått i en holländsk koncern (Cafe Bar International med egna bolag i nio europeiska länder), som i sin tur ägs av engelska Autobar bakom vilken en möjligen något oväntad ägare står - kuwaitiska staten. Som hållit låg profil i sammanhanget.

<b>Framgångsrikt</b>
Hyra ut automater, svara för kaffe av olika slag etc och därutöver ge gratis service - så ser framgångskonceptet ut. Verksamheten har växt och växt. Nu är de ca 20 på huvudkontoret, som omfattar hela Norden och som sedan slutet av 80-talet är beläget på Jursla industriområde i Åby, och så ytterligare ca tio anställda ute i landet.
Men till det kommer 30 franchisetagare från Gällivare till Malmö, som svarar för verksamheten i distrikten. Där är 100 personer anställda. Cafe Bar Sverige har ca 10 procent av branschen, och en årlig omsättning som ökat till 125 milj kr.
Knappt har man kommit in genom företagsentrén förrän apparaterna står på rad. Det nyaste nya är kaffeautomater, som baseras på hela bönor som apparaten själv mal och som ska ge bättre kvalitet på espresso och capuccino.

<b>Många smaker</b>
Överhuvud taget så är det numera flervalsmaskiner som gäller - "en slät kopp" tycks vara på retur. Och där i entrén hittar vi även läskautomater, och en ultramodern saftapparat.
- Tillverkad på kibbutz i Israel, där rent vatten inte är så givet. Den här apparaten kan överhuvud taget aldrig släppa igenom dåligt vatten, säger Christer Svensson.

<b>För hela Norden</b>
Till anläggningen i Jursla hör även lagret för Sverige. Det är på 700 kvm men ska nu byggas ut till ca 2.500 för att betjäna hela Norden. På några års sikt bör det kunna bli tio nya jobb. Lagren från Oslo, Köpenhamn, Helsingfors ska över till Jursla.
- Logistikmässigt ligger vi mycket bra till här. Det är också lättare att få tag i personal här än i de stora städerna, förklarar Christer Svensson.

<b>Olöst problem</b>
Med det nya läget intill E4 får man också en placering som så att säga marknadsför sig själv, väl synlig för alla som passerar.
Cafe Bar Sweden ska köpa 11.600 kvm mark från kommunen, avtalet är också klart för underskrift. Bygglov har man fått. Men det finns ett olöst problem, nämligen tillfarten. Som i dag endast kan ske från riksväg 55, avfarten mot Åby (industriområdet är ju beläget mellan 55:an och E4).
Visserligen finns avfart från E4, Bravikenvägen - men den saknar infart till industriområdet, fastän en sådan vore så naturlig. Av någon anledning blev just den rondellen inte av, när hela den övriga trafikkarusellen tillkom för några år sedan. Och nu har Vägverket ingen lust att bekosta detta "sladdbarn".
Men kommunen då? Jodå, kommunen förstår behovet. Men kommunen har inga pengar, och därför har det hela dragit ut på tiden. Nu måste emellertid Christer Svensson, säger han, ha ett besked.
- Vi har diskuterat med kommunen i tre år och kan väl fortfarande acceptera om det dröjer lite, säger han. Men vi måste få löfte om att rondellen blir av. Annars måste jag dra det här för min styrelse igen.

<b>Finns mark kvar</b>
Enligt Vägverket Konsults beräkningar skulle rondellen kosta drygt 4 milj kr. Mark- och exploateringskontoret vill finansiera den genom ett exploateringskonto, där då intäkterna från markförsäljningen ska gå in.
Ambitionen är att få fart på industriområdet, där det finns mycket mark kvar. Det går bra även för en del andra företag där, såsom Econova, och det finns sedan gammalt också planer på en bensinmack med rastplats där. För varje ny etablering ökar behovet av rondellen, och infarten till industriområdet från den.
- Men jag tror det ska lösa sig, och jag har jobbat stenhårt för det, säger Christer Svensson. Är själv Norrköpingsgrabb, och vi har ju också hela tiden satsat på Norrköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om