"Nonchalant, kvinnor"
NORRKÖPINGMer än hälften av alla unga kvinnor som kallas till cellprov uteblir och riskerar att drabbas av livmodershalscancer. En sjukdom med dödlig utgång. - Jag tycker det är nonchalant att ignorera våra kallelser när det är så enkelt och går så fort. Det räddar faktiskt liv, säger Gunilla Larsson sjuksköterska på gynekologmottagningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Sedan provtagningar infördes på 60-talet har antalet fall med livmoderhalscancer halverats. Kjerstin Drott och Gunilla Larsson berättar att det är ett enkelt och smärtfritt sätt att förebygga risken att få cancer. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Ungefär hälften av de som uteblir ringer och avbokar på grund av olika skäl. En del går till en privat gynekolog eller har gjort testen i annat sammanhang, berättar Kjerstin Drott, avdelningschef på gynekologmottagningen i Norrköping.
<b>Började på 60-talet</b>
På 60-talet började landstinget skicka ut kallelser till kvinnor som fyllt 23 år. Livmoderhalscancer är främst en sjukdom som drabbar sexuellt aktiva unga kvinnor. Med kontrollerna minskade antalet fall med livmoderhalscancer till hälften.
- Förut var det den näst vanligaste cancerformen hos kvinnor. Det var bara bröstcancer som var värre, berättar Gunilla Larsson.
Idag är livmoderhalscancer den tionde vanligaste cancerformen hos kvinnor. Men många av de som inte kommer till landstingets cellprovstagning uteblir helt från kontroll. Det kan innebära att en pågående cellförändring inte upptäcks och utvecklas till cancer.
- När cancer väl har utvecklats är det svårt att stoppa även om den här sortens cancer tar lång tid att utvecklas. Sedan kan det lätt spridas vidare till andra ställen i kroppen. Det är en dödlig sjukdom som lätt kan förebyggas, berättar Kjerstin Drott.
<b>Många är tacksamma</b>
- Det är verkligen nonchalant att strunta i att gå och testa sig när det faktiskt gör så mycket nytta på så kort tid och det gör inte alls speciellt ont som så många myter beskriver, fortsätter Gunilla Larsson.
Många av de som kommer på kontroll blir kallade till en ytterligare kontroll. Det kan ha funnits tecken på cellförändring och ett andra prov behöver tas för att bekräfta att svaret stämmer.
- Men återkallelse behöver inte innebära att man har en förändring och en cellförändring behöver inte heller betyda att man säkert kommer att utveckla cancer, men genom att ta bort celler som förändras så minskar man risken, säger Gunilla Larsson.
Många av de kvinnor som kommer till cellprovtagning är tacksamma över att de blir kallade.
- Om inte vi kallat så skulle de nog inte ha kommit. Många säger att detta är smidigt och enkelt för dem, de slipper ju kontakta oss utan behöver bara byta tid om den de fått inte passar, berättar Kjerstin Drott.
<b>Varje år dör 200</b>
Varje år dör mellan 180 och 200 kvinnor i Sverige i livmoderhalscancer. Det är fler kvinnor än vad som dör i trafiken. De flesta skulle ha klarat sig om de utnyttjat möjligheten till provtagning.
- För några år sedan försökte vi få fram orsaken till att de uteblir men det kom så diffusa svar så vi fick inte fram något resultat. Ofta var det bara att man struntade i det, konstaterar Gunilla Larsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!