Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Nollningen en tradition som vi absolut ska ha kvar"

NORRKÖPING
- Nollningen nu för tiden är ingenting mot på min tid. Nu såg jag min sons nollning och det var stor skillnad.
Roger Forssén, ny elev 1976 på Ebersteinska, minns hur det kunde vara då. Fyra tjejer och 90 killar gick igenom nollningen.

– Dagens nollning är mycket mycket snällare än på min tid för 25 år sedan, säger Roger Forssén. Min son är ”frack” nu och jag har följt det här festandet och det är ingen fara, säger han. Bara de som vill är med.
FOTO: ANITA KJELLBERG

– Dagens nollning är mycket mycket snällare än på min tid för 25 år sedan, säger Roger Forssén. Min son är ”frack” nu och jag har följt det här festandet och det är ingen fara, säger han. Bara de som vill är med. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2002-08-27 00:00
- På den tiden kunde man inte välja bort nollningen. Det var ingen som talade om det. Man blev bara hämtad av fyrorna och det gick inte att smita. Jag minns att det var rätt hemskt och man var ganska skraj innan. Men jag klarade mig ...
Roger Forssén har nu en son som är trea och "frack" på Ebersteinska. Han är alltså 18 år.
- Jag var där och så hur det gick till. Att dricka taft är detsamma, det är själva festbiljetten liksom, men annars är det mycket snällare nu. Och jag tycker absolut att det här är en tradition som vi ska ha kvar.
Argumentet för är att nu sker nollningen utanför skolans område, efter skoltid och helt frivilligt.

<b>Bara att gå</b>
- Jag vet att det är en hel del som avstår. Det går också att lämna nollningen närsomhelst. Och visst får dom kamrater i alla fall.
Men inte vara med på den stora festen förstås.
- Nej, det är ju treorna som bjuder och har betalt för det. Dom där 1200 kronorna som dom betalar går ju till sex middagar och till festen. Det tyckte jag inte framgick i Folkbladets reportage.
Överhuvudtaget tycker Roger Forssén inte att tidningarna skildrar nollningen objektivt. Och jag tror att dagens ungdom har så mycket vett i skallen så dom säger nej om dom inte vill vara med.

<b>Borde utvärderas</b>
- Det är för mycket negativa skriverier om det här. Dom flesta tycker ju att det är väldigt kul.
Nu har Roger Forssén varit och tittat varje dag och han ser inget upprörande.
- Ja, festen i Simonstorp vet jag ju inte så mycket o. Jag hämtade min son vid busstationen klockan två på natten. Det var OK. Men det är klart att jag inte tycker att man ska langa sprit till minderåriga. Och det vore bra med en utvärdering efter nollningen och se om allt har gått rätt till.
Vi undrar om Roger Forssén skulle kunna tänka sig en liknande "initialrit" när det börjar någon ny på jobbet.
- Nej, det tror jag inte facket skulle godkänna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om