Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nöjd distriktsordförande i (s) trots politikens hårda villkor

NORRKÖPING
Sedan några månader tillbaka är Berndt Sköldestig, riksdagsman från Mjölby, ordförande i Östergötlands socialdemokratiska partidistrikt. I styrelsen har han suttit många år.
Han känner sig nöjd med det gångna riksdagsåret. Socialdemokraterna har lyckats uppnå flera av sina mål. Ekonomin är nu så stark att resurser finns att förstärka skola och omsorg.

Berndt Sköldestig

Berndt Sköldestig

Foto:

Norrköping2001-06-18 00:00
Bäst är nog ändå att målet om högst fyra procent arbetslöshet klarats.
- Vi har nu grepp om detta. Även när vi ser viss konjunkturavmattning har våra ansträngningar från 1994 för att förbättra ekonomin gett resultat. Vi har en stark och solid ekonomi i dag som klarar påfrestningar och möjliggör att hålla arbetslösheten i schack.
I sammanhanget nämner Sköldestig att riksdagen beslutat permanenta Kunskapslyftet som tidigare varit försöksverksamhet. Han menar att det är viktigt fortsätta utbilda för att för ge bättre möjligheter på arbetsmarknaden.

<b>Ohälsan</b>
Mot den ljusa bilden av Sverige står ständig ökning av sjukskrivningar och stigande ohälsotal under de senaste åren.
- Det är en svår fråga som inte går att lösa genom enskilda riksdagsbeslut. Var och en måste börja fundera över sin livssituation, se över hur vi organiserar våra liv.
- Jag tror vi måste öka möjligheterna till paus, till vila och återhämtning. Mobiltelefoner och datorer ska inte styra våra liv, apparaterna går att stänga av.
- I det här sammanhanget kan maxitaxan inom barnomsorgen vara en viktig sak för att ge människor större möjligheter att anpassa sina liv. På något sätt borde det också gå att ordna så att människor kan få ta sabbatsår mitt i livet.

<b>Politikerstress</b>
Problemen finns inte bara i arbetslivet utan även i politiken. I Östergötland har det förekommit avhopp och skandaler i socialdemokratiska kretsar. Partidistriktet hjälper till enskilda arbetskommunerna då det behövs. Sköldestig finner att samarbetet fungerar.
Han tror på de unga nya i Norrköping. Samtidigt kritiserar han till viss del arbetarekommunen.
- Nu tror jag Mattias Ottosson och Eva Andersson klarar det hela bra. Men samtidigt bör unga släppas fram tidigare. Inom partiet finns en tendens att unga placeras på platser där de inte har inflytande och inte får lära. Ofta hoppar de av, politiken blev inte intressant. I stället bör unga skolas in och få hjälp av mer erfarna politiker innan de själva tar över.

<b>Otrygghet</b>
- Visst är det problem med detta. Vi 40-talister vill inte släppa ifrån oss makten. Till en del beror det på att heltidspolitiker inte har något att återgå till. Broarna till arbetsmarknaden har bränts. Själv är jag rörmokare i botten. Jag skulle inte klara det jobbet i dag.
- Jag tycker också att vi ska sitta ganska många år i politiken. Första mandatperioden går åt för att lära. När vi varit med några år kan vi mer och gör mer nytta. Sedan bör vi lära oss att inte alltid vara tillgängliga. Gårdagens politiker var inte alltid anträffbara per telefon. Frågorna fick vänta till nästa dag. I dag fordras att politikerna ställer upp dygnet runt och det blir oerhört stressigt.

<b>Ledigt</b>
Själv tar Sköldestig fem veckor semester i år och kopplar av med bilresa i Frankrike och fiske i Yxningen under en vecka.
- Ofta är det utskottsresor under sommaren. I år har det blivit helt fritt och det kan vara välbehövligt. I mitten av augusti börjar det med utskottsarbete igen innan riksdagen öppnar i september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om