Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nöd och överflöd möttes

NORRKÖPING
Mitt i lördagsshoppingen i centrala Norrköping talade nationalekonomen Stefan de Vylder om svält, fattigdom och rättvisa på ett seminarium i Världsbutiken. Att en miljard människor inte kan äta sig mätta varje dag gav anledning till eftertanke.

Nationalekonomen Stefan de Vylder besökte Världsbutiken och talade om globalisering, svält, fattigdom och rättvisa i världen.
FOTO: JANNE FORSBY

Nationalekonomen Stefan de Vylder besökte Världsbutiken och talade om globalisering, svält, fattigdom och rättvisa i världen. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-04-14 00:00
Stefan de Vylder har tidigare undervisat och forskat vid Handelshögskolan i Stockholm. Numera är han frilansande nationalekonom och väver in frågor om global rättvisa och internationell solidaritet i sin ekonomiska teori.
Till Världsbutiken hade ett trettiotal åhörare kommit för att lyssna till honom.
- Globaliseringen som vi har upplevt är en följd av allt billigare kommunikationer. Det är billigare att resa med bil, båt, tåg och flyg. Och det är billigare att ringa världen över, sa han.
- Jag minns på 50-talet när mina föräldrar kom hem och berättade att de kände en som hade ringt till USA. Det var enormt stort och jag skröt om det för mina klasskompisar. Så är det inte idag.

<b>På gott och ont</b>
Men globaliseringen är både på gott och ont. Kriser i den sydostasiatiska ekonomin kan i dag påverka hyrorna i Norrköping. Dessutom är det främst den västerländska livsstilen och konsumtionsvarorna som sprids världen över.
- Globaliseringen sker inte på lika villkor. Vi säljer till dem, men inte tvärtom. Det finns en obalans i globaliseringen, då den främst sker på de mäktigastes villkor.
Å andra sidan har många helt vanliga människor i dag lika stor möjlighet till kontakter runt om i världen som tidigare bara makthavare med pengar hade. Detta tack vare Internet.

<b>Större klassklyftor</b>
- Men man får inte glömma att det bara är en miljard av jordens sex miljarder stora befolkning som har tillgång till dator på något sätt, påpekade Stefan de Vylder.
Det finns olika teorier när det gäller frågan om klyftorna i världen minskar eller ökar. Enligt Stefan de Vylder har de minskat om man tittar på olika länder, men däremot har inkomstskillnaderna vuxit mycket de senaste 20 åren inom länderna.
- Klassklyftorna blir allt större, sa Stefan de Vylder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!