Frågan aktualiseras genom ett e-förslag som nyligen lämnats in till kommunen där man föreslår att en ny simhall med en 50-metersbana.
– Det är en förälder som lämnat in och som uttrycker en frustration över den allmänna simytan som erbjuds i Norrköping. Sen har ju vi tryckt på i många år från vår sida, säger Andreas Evlinger, ordförande i NKK.
Att banorna inte räcker till är inte bara ett problem för klubbens verksamhet, utan ett behov för alla Norrköpingsbor, menar han. Simskoleverksamheten blir lidande när ytan inte räcker till i stora bassängen.
– Barnen måste komma ut och testa sina kunskaper i den stora bassängen, och det är svårt när vi inte har någon vattenyta, säger Katarina Nyman, klubbchef.
Samtidigt har tiderna för simskolan minskat generellt.
– Det här är ett jätteproblem för Norrköpings kommun. Det leder till sämre simkunnighet, vilket också har visat sig i de olyckor som skett här de senaste åren. Det är inte jättekonstigt att det blir så, säger Andreas Evlinger.
För tränings- och tävlingsverksamheten är kampen om bantider förödande. Barn tvingas träna sena kvällar eller tidiga mornar och får ofta vänta då det är för många barn på samma bana. För de som elitsatsar krävs ännu mer vattenyta. Det optimala är att vara tre simmare per bana, men det är en omöjlighet idag. Risken på lång sikt är att NKK:s verksamhet dör ut, menar Håkan Hertzman, tränare för elitgruppen och tidigare chefstränare.
– 2015-2016 var NKK rankad som femte bästa klubb i Sverige. Antalet bantimmar på elitgruppen per vecka låg då på 47, nu är vi nere på 25. Det har nästan halverats. Det är ingen slump att vi nu är rankade på plats 25-30 i stället, säger han.
– Jag har varit runt om i Sverige och tränat på många orter. Jag har tyvärr aldrig varit på en ort där det varit mindre simyta än i Norrköping. Då har jag varit i både stora och små städer. De som jobbar här har verkligen fått trolla för att få fram tider, och sen det blev en förening till att konkurrera med blev det ännu värre, säger Daniel Magnusson, tränare.
Sen två år tillbaka har det tillkommit en ny förening, SPS, Swimpower Sweden, som också konkurrerar om tiderna. Andreas Evlinger tycker att kommunen gjorde fel som släppte in dem utan att titta på konsekvenserna.
– Det kan ju låta jättebra att det är fler föreningar, men då är det viktigt att säkerställa att det finns vattenyta för båda föreningarna. Här är svaret nej. Jag tycker att de ska få finnas också, men inte på bekostnad av oss, säger Andreas Evlinger.
Ytterligare en aspekt som klubben lyfter fram är den tradition som funnits av att arrangera stora simmästerskap i Norrköping. Något som ger miljoner till kommunen i form av hotellnätter och positiva effekter för näringslivet. Frågan är hur länge till det finns simmare och föräldrar som är beredda att hjälpa till.
– Hugger man oss vid fotknölarna är det svårt att kunna lägga ner det arbetet i framtiden, säger Daniel Magnusson.
Det finns ett tidigare politiskt beslut om en om- och tillbyggnaden av Centralbadet med en 50-metersbassäng. Det fick dock strykas ur budgeten då inflation och räntor gjort att bygget blivit över 100 miljoner kronor dyrare. Räkningen slutar nu på 405 miljoner kronor.
I e-förslaget föreslås att det byggs en helt ny simhall ute på Himmelstalund. Där finns redan friidrottsarena, basketarena, ishallar och skatepark med mera. Klubben ser både för och nackdelar med det.
– Man skulle ju ha ett campus där många föreningar kunde dela ett stort hus med kansli, vaktmästeri, it och foodcourt till exempel. Det hade varit helt fantastiskt, säger Katarina Nyman.
Trots att kommunens ekonomi är minst sagt ansträngd tycker Andreas Evlinger att kommunen måste ta tag i frågan.
– Jag tror att det är viktigt att vi fortsätter kampen, att vi påtalar det. Det är verksamhetmässigt, men återigen, det handlar om samhällstrygghet.
– Att ha utrymme för att lära barn simma, det handlar ju om liv, säger Håkan Hertzman.
Centralbadet byggdes 1971 och är alltså 52 år vid det här laget. Det är ungefär så länge en simhall håller, menar klubbens representanter. Håkan drar paralleller till Finspångs badhus som fick stängas på grund av brister i taket när det var runt 50 år.
– Händer det här då dör NKK.