Den första rättegångsdagen avslutades med två inslag. Först hölls ett vittnesförhör på länk från Gibraltar där en investerare/bankir berättade hur kontakten mellan honom, Niclas Adler/Synthesis och ett stort kreditinstitut i London gått till när Adler sökte finansiering för byggandet i Marviken. Enligt bankiren var man "långt kommen" i sina förhandlingar och det såg rätt ljust. När så det kom nyheter från en "svensk myndighet" om att Niclas Adler möjligen var en "nationell säkerhetsrisk" så "svalnade intresset snabbt" hos finansiärerna, enligt vittnet från Gibraltar.
Efter mannen från Gibraltar var det dags för Niclas Adler själv att höras i rätten. Han hade valt att förhöras under "sanningsförsäkran" vilket betyder att han hörs under samma villkor som vittnen. Det vill säga att skulle han i efterhand beslås med att ha talat osanning vid rättegången så kan han komma att straffas för det.
Utfrågningen inleddes av Adlers egen advokat. Genom hennes frågor fick Adler berätta om sina akademiska erfarenheter och meriter runt om på olika universitet och lärosäten på flera platser i världen. Han berättade att han i nuläget har engagemang i ett "fyrtiotal bolag varav de flesta i Sverige."
Enligt Niclas Adler kände han och bolaget Synthesis sig väldigt välkomnade av Norrköpings kommun. De inledande planerna handlade om att kunna leverera varmvatten till Norrköping på ett mer miljövänligt sätt "än vad EON klarar av." Det visade sig dock bli alltför dyrt, sa Niclas Adler, att dra pipelines från Marviken och in till stan. Då föddes istället planerna på att bygga en liten stad i Marviken. Den första planen var en mindre "skärgårdsstad" medan den andra planen - som kom att kallas för "lilla Dubai" - var betydligt mer omfattande; runt 5 500 lägenheter. Staden skulle ges värme och energi från överskottsvärmen från ett stort datacenter som skulle anläggas i Marviken.
Det var ett "framtidsprojekt" och som alla sådana projekt så har de lite "galenskap" i sig, sa Niclas Adler som svar på en fråga från sin advokat om hur han reagerade på att det fanns kommentarer om att satsningen i Marviken var ett "galet projekt."
Under förhöret berättade Niclas Adler att han den 5 november 2020 fick veta att Norrköpings kommun "stoppat planarbetet" för Marviken genom ett beslut den 2 november. Han fick beskedet när en reporter från Folkbladet ringde upp och frågade vad han tyckte om "Lasses beslut."
Enligt Adler sökte han "desperat" -men förgäves -få kontakt med den dåvarande kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist - som fattat ett så kallat "inriktningsbeslut" om att avbryta samarbetet med Adler och Synthesis. Han beskrev i samtalet med sin advokat hur han drabbats av "enorma finansieringsproblem" på grund av Norrköpings kommuns agerande. Enligt Adler är det framförallt misstänkliggörandet av honom som en "kinesisk spion" som har ställt till de största problemen för honom både privat och i sitt företagande. Han känner sig "enormt orättvist obehandlad."
Niclas Adler hade förhoppningar på en "omstart" i relationen med Norrköpings kommun efter valet 2022 bytte majoritet. Men det har visat sig, säger Adler, att den "gamla frågan" (det vill säga den tvist som just nu pågår i tingsrätten) ligger kvar och fortsatt stoppar andra projekt som han har försökt dra igång i Marviken. Som till exempel flygbränslefabriken som var på gång för något år sedan.
"Jag kände och känner mig väldigt motarbetad", sa Niclas Adler i rätten.
När kommunens jurister tog över förhöret av Adler fokuserade han sina svar nästan helt på att det som har "kraschat projektet" och som förstört hans ekonomi och starkt påverkat hans privatliv är att "Lars Stjernkvist "gjort sig till talesperson för rapporten från säkerhetsföretaget Scutus där Adler utpekas som en risk för den nationella säkerheten."
Rättegången fortsätter i morgon onsdag 08 30 med vittnesförhör av bland andra Reidar Svedahl och Lars Stjernkvist som är inkallade till vittnesbåset av var sin sida i tvisten om Marviken.