Nian bjöd sjuan på kålpudding
En sjundeklass på Victoriaskolan serverades kålpudding igår.Men den här dagen var den tillagad av en niondeklass.– Jag tycker det här är bra. Då får man veta direkt hur man har lyckats, säger Anna-Mari Lukic, en av de kockande niondeklassarna.
Den här lektionen lagade man inte endast mat till sig själva utan fixade även lunch till en sjundeklass.
”Vi ligger lite efter just nu”.
Orden kommer från initiativtagaren och hemkunskapsläraren Daniel Frölander som hoppas att maten ska vara färdig till klockan 10.45.
– Jag tycker det är kul att prova på något nytt. Det här blir ju mer på riktigt och det brukar ju alltid vara roligare att laga mat till någon annan, förklarar han.
Till 40 personer
I går var det premiär för projektet där niondeklassen lagar mat till en sjundeklass.
– De kommer att laga mat till ungefär 40 personer och det är ju lite ovant för dem att göra så många portioner. Första gången blir det ju speciellt.
På premiärmenyn stod kålpudding med potatis, sås, lingonsylt och sallad.
– Det är Daniel som har bestämt dagens meny. Men vi kommer att få vara med och bestämma vilka rätter vi ska laga. Jag hoppas att vi ska göra lasagne för det är gott, kommenterar Lydia Vermaat som kockade ihop med Lukas Lindell och Anna-Mari Lukic.
Favoritprogram
Av alla matprogram som fyller tv-tablåerna har de en favorit.
– ”Hell´s kitchen” är bra. Det måste vara Daniels (läraren) favoritprogram också, skämtar de.
Det är full fart i de fyra matlagen.
Potatis skalas och kål hackas. Frida Karlsson, Frida Carlqvist och Sofia Nilsson har fått bra snurr på matlagning och kan snart skicka in formen med kålpudding i ugnen.
– Lite mat lagar man ju hemma, säger Sofia.
Tanken är att projektet till att börja med ska fortlöpa fram till sommaren.
Enkel kålpudding:
Ingredienser (4 pers):
350 g vitkål 1 dl vatten 1/2 köttbuljongtärning 200 g nötfärs 1/2 gul lök 1/2 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 1/4 dl mjölk Gör så här: 1.Sätt ugnen på 200 grader. 2.Skär vitkålen i småbitar 3.Skala och hacka löken. 4.Smält margarin i en stekpanna (som du kan ha ett lock på). Använd regeln när margarinet tystnar och sänk värmen på plattan till 4 (på en sex-gradig skala) när så sker. 5.Bryn kålen och löken tillsammans i pannan. Det ska bli lätt brynt, absolut inte bränt. 6.Häll vattnet i en kastrull och sätt på plattan. 7.När vattnet kokar löser du buljongtärningen i vattnet. 8.Häll buljongen över kålblandningen. Tillsätt sojan. Rör om och låt puttra på mycket svag värme under lock. 9.Rör samman köttfärsen, salt, peppar och mjölk i en bunke. 10.Blanda allt i en form (köttfärsröran+kålröran). 11.Sätt in i ugnen (nedersta falsen) och grädda i ca 30 minuter. 12.Kålpuddingen är färdig när färsen är genomgräddad och kålen fått färg. 13.Koka potatis 14.Servera kålpuddingen med potatis, sås och lingonsylt.Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!