Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ner i Norrköping - upp i Finspång

Antalet anmälda brott i Norrköping sjunker. Mellan januari och april anmäldes nästan 500 färre brott än under samma period förra året.

NORRKÖPING2004-05-10 06:00
Antalet anmälningar till Norrköpingspolisen mellan den 1 januari och den 30 april var nästan en tiondel lägre i år jämfört med samma period 2003.
Skadegörelsen i Norrköping ökade dock under perioden, från 430 anmälningar till 447.
Skadegörelse tillhör den kategori brott som polisen kallar för synlig brottslighet. Övriga synliga brott - misshandel, inbrott, bilbrott, narkotikabrott och cykelstölder - minskade. Av den totala brottsligheten är det de synliga brotten som främst minskat i Norrköping.
Av de nästan 500 färre brott som anmäldes i år jämfört med förra året är det kategorin synliga brott som minskat mest, med nästan 400 anmälningar.
I Finspång ökade antalet anmälningar, från drygt 400 till drygt 500 stycken. Även i Söderköping, Valdemarsvik, Motala och Vadstena ökade anmälningarna. Det var de synliga brotten som ökade i samtliga dessa kommuner, utom i Motala. Där gick antalet synliga brott ner med mer än hundra anmälningar.

Gatuvåld i Motala
Sett till folkmängd var gatuvåldet i Östergötland värst i Motala. Där anmäldes 53 fall av misshandel under perioden januari-april 2004.
I Norrköping anmäldes samtidigt mer än dubbelt så många fall av misshandel, 123 stycken, men sett till folkmängd var det färre - mindre än 1 misshandel per tusen invånare, jämfört med 1,26 misshandel per tusen Motalabor. Om Motala haft samma folkmängd som Norrköping skulle det betyda över 150 misshandelsfall i Motala, med samma anmälningsfrekvens som nu.

Värre inomhus
I Norrköping är det värre inomhus. Norrköping är den kommun i Östergötland där flest misshandelsfall inomhus anmäls. Fler än i hela länet sammanslaget, Linköping borträknat.
Norrköping är värst även sett till folkmängd. Här anmäldes nästan 20 fler fall än i Linköping av misshandel inomhus, under perioden januari-april.
Överhuvudtaget är misshandel vanligare inomhus än utomhus. I Östergötland var antalet anmälningar för misshandel inomhus en tredjedel högre än de utomhus. Endast i Motala misshandlades fler utomhus än inomhus. I Boxholm misshandlades ingen utomhus, men fyra inomhus.

Norrköping knarktätast
Sett till hela Östergötland ökade misshandelsfallen inomhus. I Ydre anmäldes inte ett enda narkotikabrott mellan den 1 januari och den 30 april. I Norrköping flödade dock knarket - 372 anmälningar, vilket är tre knarkbrott per tusen Norrköpingsbor.
Det gör Norrköping narkotikatätast i Östergötland.
I Ydre stals inte heller några cyklar under perioden. Det är i Linköping som cykeltjuvarna håller till, med nästan 430 anmälningar, jämfört med Norrköpings 255 stulna cyklar.
Inbrottstjuvarna i Ödeshög var mest aktiva i Östergötland. De bröt sig in i 35 hem, vilket är lite sett till antal - i Linköping anmäldes drygt 500 inbrott - men mycket sett till antalet Ödeshögsbor: dryga 5 500. Ödeshögs inbrottstjuvar gjorde sig därmed skyldiga till nästan dubbelt så många inbrott som Linköpings tjuvar delat på antalet invånare.

Värre än förra året
Även om brottsligheten i Norrköping generellt var lägre under perioden än året innan, var april i år i vissa avseenden värre än april 2003.
Jämfört med just april förra året var antalet anmälningar om våld utomhus nio fler i år. Anmälningarna om skadegörelse var drygt 30 fler i år än förra året. Antalet stulna cyklar gick upp från 90 till 100 och anmälda inbrott i hemmet fler - men bara ett mer, elva inbrott jämfört med tio förra året.
Sett till samtliga brott gick dock brottsligheten i Norrköping ner också i april, drygt fem procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om