Det arbetas hårt på Tyska torget strax efter lunch. Cirkustältet står där det ska stå men mycket återstår för att fastgöra vajrar och säkra bygget – det är många hjälmklädda arbetare igång på området. Här ska nämligen Norrköpings ungdomscirkus framföra årets föreställning "Alice i underlandet".
Erik Wallsten, pressansvarig på Norrköpings ungdomscirkus, pustar ut.
– Vi är ett gäng som kom hit sju i morse och satte igång. Sedan har vi en samling för samtliga nu vid tolv, berättar han och tillägger att de här offentliga, traditionella föreställningarna är uppskattade.
– Det brukar komma jättemycket folk, särskilt de senaste åren efter pandemin har det varit fullsatt hela tiden.
Det vimlar omkring en mängd små "spelkort" på området som samlas kring regissören Walter Berndtsson. De unga aktörerna ska nämligen vandra Drottninggatan fram för att göra lite promotion för föreställningen. Så bär det av, längst fram jonglerar Walter och efter följer ensemblen. En del av förbipasserande på trottoaren tar också upp mobilen och filmar.
Väl tillbaka får vi en pratstund med Walter Berndtsson som har sin bakgrund i Cirkus Cirkör samt har studerat på dans- och cirkushögskolan. Numera är han och sambon tränare och håller kurser och utbildningar för ungdomstränarna.
Hur kom det sig att ni valde Alice i underlandet som årets föreställning?
– Runt nyår satt jag och funderade över årets föreställning och när det gäller Alice i underlandet är det en väldigt fin historia men också med väldigt tydliga bilder. När man ska jobba med uppåt 200 mindre barn så tänker jag att ju tydligare bilder det är, desto bättre kan barnen förstå det, säger Walter Berndtsson som framhåller föräldrarnas delaktighet i verksamheten.
– Föreningen bygger mycket på föräldrakraft, de håller i ljus, ljud, riggning smink och kostym och är en viktig del.
Så vad ska man som publik vänta sig av denna föreställning?
– Ni kan vänta er en häpnadsväckande föreställning med mycket coola volter, pyramider och allt däremellan. Vi kommer att ha med allting i berättelsen från när Alice faller ner i underlandet till hattmakaren, larven och Hjärter dam, förklarar Walter Berndtsson.
Bredvid står några av de unga deltagarna i föreställningen med spelkorts-t-shirtsen på. Emma Kinnander har varit med i cirkusen sedan 2019 då hon var åtta år.
– Jag tycker det roligaste är volterna och pyramiderna, säger hon och de flesta andra håller med om det. My Johnsson lägger till paracro till listan.
– Pyramider är när man klättrar upp på varandra och på paracro så är man två personer och gör trick tillsammans.
Här finns också skurken i föreställningen, nämligen självaste Hjärter dam. Hon spelas av Ulla Sandberg som gått i Norrköpings ungdomscirkus i 18 år. Hon jobbar också med jonglering och eld förutom pyramider och annat.
Hur känns det att spela den onda i föreställningen?
– Det känns väldigt roligt! Man får spela ut lite och gå runt och se sur ut, det ska bli kul, tycker hon.
Norrköpings ungdomscirkus, som funnits sedan 1979, tar emot barn från sex år upp till 20-årsåldern. I nuläget har man drygt 200 aktiva barn i föreningen.
Man kommer att genomföra föreställningen sammanlagt sju gånger med start den 24 maj.