Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nekades skrapning efter missfall

En 18-årig kvinna nekades vård vid kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset efter ett missfall. Detta eftersom hon inte kunde betala 10 000 kronor i förskott. Först när kyrkan lovade att betala fick kvinnan göra en skrapning.

NORRKÖPING2013-01-29 05:05

Det var i mitten av januari som den 18-åriga kvinnan sökte vård vid Vrinnevisjukhusets kvinnoklinik efter ett missfall. Kvinnan hade då svåra smärtor och behövde göra en skrapning. Men eftersom kvinnan, som är serbisk medborgare, befann sig i Sverige på turistvisum ville inte kvinnokliniken ge henne vård - om hon inte först betalade 10 000 kronor.

- Vi första besöket gör läkaren en bedömning - behöver patienten vård akut, eller går det bra med planerad vård. I det här fallet gjordes bedömningen att kvinnan inte behövde akutvård. Eftersom hon var här på turistvisum kunde hon välja att åka hem och få vård, eller betala för vård hos oss - och då i förskott, säger Gunilla Kallryd, vårdenhetschef på kvinnokliniken.

Betalade

Den 14 januari fick kvinnan ändå göra en skrapning. Men först efter att Svenska kyrkan gått in som garant och lovat att betala fakturan åt kvinnan.

- Det här är en 18-årig tjej utan möjlighet att betala i förskott eller ta sig hem till Serbien på en vecka. För mig är det ofattbart att kliniken kräver att hon ska betala 10 000 kronor i förskott för en skrapning, säger Susanna Löfgren, diakon i Borgs församling.

Enligt rådande föreskrifter får inte sjukvården ta betalt i förskott när en utländsk medborgare söker vård akut. Vilka tillstånd som anses vara akuta avgör läkaren, och bedömningar kan se väldigt olika ut beroende på var i Östergötland patienten söker vård.

Papperslösa

Kerstin Skog Tigerström arbetar som överläkare på akuten vi universitetssjukhuset i Linköping. För fem år sedan startade hon Tinnerökliniken som tar emot gömda och papperslösa. Det var till henne Susanna Löfgren vände sig för att få råd och hjälp att trycka på när den 18-åriga kvinnan nekades vård vid kvinnokliniken.

- Jag förhandlade med flera chefer på Vrinnevisjukhuset. Till slut gick de med på att ge kvinnan vård - men bara om kyrkan lovade att betala i efterskott, säger Kerstin Skog Tigerström.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om