Enligt Lex Sarah har nu en anmälan om ett missförhållande gjorts till kommunen. Enligt anmälan uppmärksammades händelsen genom att brukaren berättade för en anhörig som i sin tur kontaktade en sjuksköterska på enheten. Den 27 februari informerades enhetschefen, men exakt när själva händelsen ska ha inträffat framgår inte eftersom brukaren inte velat uppge det. Brukaren vill enligt dokumentationen heller inte att händelsen skulle utredas.
Enligt utredningen behövde brukaren gå på toaletten och larmade. Omvårdnadspersonal som tog emot larmet svarade då att det går lika bra att uträtta behov i blöjan. Bemötandet som ledde till en utebliven insats beskrivs som kränkande.
Enhetschefen skriver att korttidsboendet är nyöppnat och att tiden till rekrytering, introduktion och teambildning varit mycket kort. Den gjorda riskanalysen ska inte heller ha åtgärdats i full utsträckning.
Flera åtgärder har vidtagits efter att missförhållandet uppdagats. Bland annat har samtal om bemötande genomförts med samtlig personal i verksamheten, men enhetschefen gör ändå bedömningen att något likande skulle kunna inträffa igen och skriver:
"Då brukare och medarbetare i varje möte interagerar kan jag inte garantera att det inte händer igen."
Den medarbetare som ska ha bemött brukaren på ett kränkande sätt arbetar inte längre kvar på enheten.