Kolmårdsvind ekonomisk förening har ansökt hos mark- och miljödomstolen om att få bygga en vindpark med max 14 vindkraftverk i Bråvikens skärgård, vid Marviken.
Föreningen ingår i konsortiet Vindpark Marviken, där också Hyresbostäder och Wind4shore finns med.
Mark- och miljödomstolen bedömer att den ansökta verksamheten kan komma att medföra påtaglig skada på såväl riksintressena för naturvård och friluftsliv samt totalförsvarets intressen.
Ansökan avslås.
Norrköpings kommun har i sitt yttrande till mark- och miljödomstolen tillstyrkt ansökan, det vill säga ställt sig positiv till vindparken.
Länsstyrelsen däremot har i sitt yttrande avstyrkt ansökan, med motiveringen att vindparken skulle skada riksintressen för natur- och kulturvärden, friluftsliv och sjöfart. Det har också kommit stark kritik från boende i området, fågelföreningar och båtlivshåll.
Verksamheten skulle påverka miljön i Natura 2000-området Bråviken, konstaterar domstolen. För att minimera risk för kollisioner med fåglar har sökanden åtagit sig att installera ett skyddssystem, dtBird, som skulle avskräcka annalkande fåglar och stoppa vindkraftverket. Men både Naturvårdsverket och Naturhistoriska riksmuseet anser att systemets effektivitet inte är styrkt och mark- och miljödomstolen delar den bedömningen.
Domstolen anser att det finns en "beaktansvärd risk" att en etablering av en vindkraftspark i området skulle innebära en försämring för de arter som skyddas genom Natura 2000-området: fiskgjuse, fisktärna och silvertärna.
Det finns också en risk för att havsörnarna, en skyddad art, utsätts för störningar, menar domstolen.
Vindkraftverken var tänkta att placeras på öar, kobbar och skär. Sjöfartsverket har motsatt sig några av placeringarna, och Försvarsmakten har avstyrkt ansökan eftersom den exakta placeringen av verken och kablarna inte har angetts.
Varken Alf Gustafsson, ordförande i Kolmårdsvind, eller Lars Sandell, kassör, ville under fredagen kommentera domen.
Först vill de i lugn och ro läsa igenom den 54 sidor långa domen.
– Vi har sagt att vi kommenterar på måndag. Vi måste läsa igenom vad det står och förstå vad det står, säger Lars Sandell.
– Vi är jätteglada, kommenterar Stefan Arrelid, ordförande i Naturskyddsföreningen i Norrköping, domen.
Han talar om ett orört skärgårdsområde med höga naturvärden, och låg exploatering, intill det gamla kraftverket. En fristad för många fåglar, enligt Arrelid.
Tyvärr gick det emot kommunfullmäktiges beslut, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) efter fredagens dom i mark- och miljödomstolen.
– Vi var ju medvetna om att det här var ett tveksamt ärende, men ville ändå att det skulle prövas. Skälet till att vi ville att det skulle prövas var att vi verkligen ser ett behov av att få igång vindkraftsproduktion och hållbar energiproduktion i Norrköping, och då ville inte vi säga nej innan miljöprövningen var gjord ordentligt.
Nu ska domen analyseras, säger Lars Stjernkvist.
– Men visar det sig att det inte går att komma fram här så måste vi ju hoppas och tro att det går att komma i gång någon annanstans. Jag tycker fortfarande att i en så stor kommun som Norrköping så borde det finnas någon plats som är lämplig för en vindkraftsproduktion.
Domen kan överklagas.