Nej till vindkraftverk i östgötaskärgården
NORRKÖPINGHela östgötaskärgården ska vara en vindkraftsfri zon. Möjligen kan Marvikenverket med sina byggnader och sin skorsten vara en plats som tål ett eller annat vindkraftverk. Åsikterna kommer från kulturmiljöenheten på länsstyrelsen. Enheten har gjort en skärgårdsinventering på uppdrag av riksantikvarieämbetet inför kommande vindkraftsutbyggnad.
- Förutom de värdefulla kulturmiljöerna finns ett stort antal naturreservat och fågelskyddsområden. Hela skärgården har ett högt upplevelsevärde och är av utomordentligt stor betydelse för det rörliga friluftslivet, konstaterar hon.
- Liknande inventeringar pågår i hela landet. Syftet är att ha ett beslutsunderlag inför framtida vindkraftsplaner. Några planer på att bygga vindkraftverk i skärgården finns inte, säger Annika Toll.
<b>Fri horisont</b>
Någon som helst tvekan om att hon är emot vindkraftverk i östgötaskärgården är det definitivt inte. Eventuella vindkraftsplanerare får veta vad de ger sig på.
Gryts skärgård med den fria horisonten från Harstena och fyr- och lotsplatsen Häradsskär med Sveriges äldsta järnfyr.
Kättilö - en av länets bäst bevarade skärgårdsbyar.
Den välbevarade 1800-talsbebyggelsen i skärgårdsbyarna Bondekrok, Gräsmarö, Kråkmarö och Fångö.
<b>Byggnadsminnen</b>
Byggnadsminnena Fågelvik, Engelholm, Torönsborg och Stegeborg - herrgårdsmiljöer med delvis medeltida anor.
- Den gamla farleden in mot Stegeborg måste värnas, skriver Annika Toll också.
Inom utredningsområdet, dvs östgötaskärgården, finns åtta områden som är utpekade som riksintresse för kulturmiljövården. Ett tiotal områden har uppmärksammats för sin kulturmiljö i en länsinventering från 1983.
Det finns därutöver ett stort antal naturreservat (Gryt, S:t Anna, Bråviken) och fågelskyddsområden.
<b>Kung Valdemar</b>
I sammanfattningen står att läsa:
- Från söder till norr kan man färdas mellan orörda öar, kobbar och skär och gå i land i små fiskelägen eller skärgårdsbyar där bebyggelsen är enhetlig och tillkommen under 1700- och 1800-tal.
_ Man kan följa de gamla farlederna utan att nämnvärt uppleva förändringar från vår egen tid. Den medeltida segelbeskrivningen "Kung Valdemars segelled" går genom hela skärgården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!