Vargen har stått i fokus under hela sommaren. I trakten kring Östra Ryd har det skett en lång rad av vargattacker mot tamdjur under sommaren som kulminerade i skyddsjakt. Då sköts också två vargar under ett pågående angrepp.
Länsstyrelsen är den myndighet som står bakom förvaltningsplanen för rovdjur. Nu är en ny reviderad förvaltningsplan 2025 till 2030 ute på remiss hos berörda kommuner.
Norrköpings kommun är en av dessa och här sätter Borgerlig samverkan (M, L, KD med stöd av SD) ner foten ganska tydligt. Man säger helt enkelt nej till varg här.
– Vi tar ett starkt ställningstagande därför att vi ser hur vargens förekomst i Norrköpings kommun men också i närliggande kommuner och i hela länet påverkar näringsidkare på landsbygden väldigt mycket, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Media har ju rapporterat återkommande under lång tid om de här vargattackerna och hur reviren upplevs bli större.
Sophia Jarl menar att det handlar om att man i sitt politiska program uttryckt att det ska gå att driva företag och gröna näringar på landsbygden.
– Varg påverkar möjligheten för djurhållning väldigt mycket men det är också en trygghetsfråga. Vi har sett att vargen inte bara attackerar tamboskap utan också är synlig nära samhällen på ett sätt som faktiskt gör att människor inte känner trygghet, förklarar Sophia jarl.
– Därför tycker vi att varg inte har någon plats inom Norrköpings kommun.
I remissvaret, som tas på ks den 23 september, betonas vikten av "skyndsamt agerande vid rovdjursangrepp på tamdjur".
Tycker ni att länsstyrelsen varit för långsam med att besluta om till exempel skyddsjakt?
– Det är ju såklart en bedömning man gör men jag får ändå en upplevelse av att man väntar ganska länge för att se hur vargen rör sig i området. Kanske blir detta det primära istället för hänsynen till näringsidkare som förlorar djur efter djur natt efter natt, säger Sophia Jarl.
– Tittar man på hur rörelsemönstret har varit för de här vargarna, kopplat till angreppen så ser man att när det väl börjat så tenderar det att eskalera. Sedan är balansen naturligtvis viktig men vi tycker att det är viktigt att man agerar snabbt.
Hur ser det ut när det gäller exempelvis lo och kungsörn?
– Det har vi inga anmärkningar på. Vi tycker att det är bra att de tar fram en sådan här förvaltningsplan och det ska göras på vetenskaplig grund. När det gäller vargen är det annorlunda för den påverkar samhället så mycket, betonar Sophia Jarl.