Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till varg i kommunen enligt Borgerlig samverkan

När Norrköpings kommun ska ge ett remissvar till länsstyrelsen om rovdjursförvaltning ser det ut att bli tvärnej för varg här. Borgerlig samverkan vill vara tydliga efter sommarens händelser.

Vargen har stått i fokus i närområdet under våren och sommaren.

Vargen har stått i fokus i närområdet under våren och sommaren.

Foto: Heiko Junge/TT

Norrköping2024-09-17 17:00

Nyheten i korthet

  • Borgerlig samverkan i Norrköpings kommun säger nej till varg i ett remissvar till länsstyrelsens nya förvaltningsplan för rovdjur 2025-2030.
  • Ställningstagandet kommer efter en sommar med flera vargattacker mot tamdjur, vilket påverkat näringsidkare på landsbygden.
  • Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) menar att vargen inte bara påverkar djurhållning utan också tryggheten, då den setts nära samhällen.

Vargen har stått i fokus under hela sommaren. I trakten kring Östra Ryd har det skett en lång rad av vargattacker mot tamdjur under sommaren som kulminerade i skyddsjakt. Då sköts också två vargar under ett pågående angrepp

Länsstyrelsen är den myndighet som står bakom förvaltningsplanen för rovdjur. Nu är en ny reviderad förvaltningsplan 2025 till 2030 ute på remiss hos berörda kommuner.

Norrköpings kommun är en av dessa och här sätter Borgerlig samverkan (M, L, KD med stöd av SD) ner foten ganska tydligt. Man säger helt enkelt nej till varg här.

– Vi tar ett starkt ställningstagande därför att vi ser hur vargens förekomst i Norrköpings kommun men också i närliggande kommuner och i hela länet påverkar näringsidkare på landsbygden väldigt mycket, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Media har ju rapporterat återkommande under lång tid om de här vargattackerna och hur reviren upplevs bli större.

undefined
Sophia Jarl (M), och Borgerlig samling säger nej till varg i Norrköpings kommun: "Varg påverkar möjligheten för djurhållning väldigt mycket men det är också en trygghetsfråga"

Sophia Jarl menar att det handlar om att man i sitt politiska program uttryckt att det ska gå att driva företag och gröna näringar på landsbygden.

– Varg påverkar möjligheten för djurhållning väldigt mycket men det är också en trygghetsfråga. Vi har sett att vargen inte bara attackerar tamboskap utan också är synlig nära samhällen på ett sätt som faktiskt gör att människor inte känner trygghet, förklarar Sophia jarl.

– Därför tycker vi att varg inte har någon plats inom Norrköpings kommun.

I remissvaret, som tas på ks den 23 september, betonas vikten av "skyndsamt agerande vid rovdjursangrepp på tamdjur". 

undefined
Under sommaren har ett antal vargattacker skett i länet, främst i trakterna kring Östra Ryd och Tjällmo.

Tycker ni att länsstyrelsen varit för långsam med att besluta om till exempel skyddsjakt?

– Det är ju såklart en bedömning man gör men jag får ändå en upplevelse av att man väntar ganska länge för att se hur vargen rör sig i området. Kanske blir detta det primära istället för hänsynen till näringsidkare som förlorar djur efter djur natt efter natt, säger Sophia Jarl.

– Tittar man på hur rörelsemönstret har varit för de här vargarna, kopplat till angreppen så ser man att när det väl börjat så tenderar det att eskalera. Sedan är balansen naturligtvis viktig men vi tycker att det är viktigt att man agerar snabbt.

Hur ser det ut när det gäller exempelvis lo och kungsörn?

– Det har vi inga anmärkningar på. Vi tycker att det är bra att de tar fram en sådan här förvaltningsplan och det ska göras på vetenskaplig grund. När det gäller vargen är det annorlunda för den påverkar samhället så mycket, betonar Sophia Jarl.

Varg i länet

Det finns sedan några år tillbaka tre vargrevir i främst den nordvästliga delen av länet: Långbogen, Fågelmossen och Tisaren.

Under sommaren har det skett vargattacker mot tamdjur i framförallt två områden i Östergötland: I trakterna runt Östra Ryd i Söderköpings kommun har ett stort antal får dödats. Även runt Tjällmo i Motala kommun har vargar attackerat tamdjur vid flera tillfällen.

I bägge dessa fall har Länsstyrelsen Östergötland beslutat om skyddsjakt. I närheten av Östra Ryd sköts två vargar i början av september under ett pågående angrepp mot får. Efteråt har DNA-analys visat sig att en tredje varg i området stått för åtminstone ett angrepp.

Enligt Länsstyrelsen Östergötland är ett av målen med rovdjurspolitiken är att de stora rovdjuren ska finnas i sådana antal att de kan finnas kvar i den svenska naturen, och sprida sig till sina naturliga utbredningsområden.

Länsstyrelsen:

Upprättar regionala förvaltningsplaner för respektive art.

Hanterar skyddsjaktärenden på rovdjur.

Beslutar om och administrerar licensjakten på rovdjur.

Betalar ut bidrag för att förebygga skador orsakade av stora rovdjur.
Informerar och kommunicerar om rovdjuren.

Inventerar de stora rovdjuren.

Betalar ut ersättning för skador orsakade av stora rovdjur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!