Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till torrläggning för Katscha

För att grundlägga Katscha, vill Ivarsson Byggnads AB få Strömmen torrlagd på platsen. Men Länsstyrelsen säger nej och accepterar inte argumenten, som Ivarssons fört fram.

NORRKÖPING2014-04-03 08:36

– Sänka vattennivån är uteslutet, och det har vi lämnat klart besked om, säger Mats Claesson, Länsstyrelsens gruppsamordnare på naturvårdsområdet

Första spadtaget togs i tisdags i förra veckan. Sänkt vattennivå skulle i det här fallet rimligen handla om en tids delvis torrläggning av Strömmen. Men här regleras flödet av en några årtionden gammal vattendom, där minimiflödet anges. Lägre än så får vattennivån inte bli.

– Vi har godkänt en anmälan om vattenverksamhet från Ivarsson Bygg. Där rörde det sig om att få gå ned med dykare, och det är okej för vår del. Det handlar om plintar och ett hisschakt. Men vi har inte sagt ja till någon sänkt vattennivå. Det är Holmen, som svarar för vattenflödet här och vi är också överens med dem om, att här inte behövs någon sänkning.

Folkbladet: – Men från Ivarssons har åberopats, att Holmen behöver utföra reparationsarbeten på dammluckor och annat, och att detta skulle kräva torrläggning.

– Så är det inte. Underhållsarbeten passar Holmen på att göra, när det är låga flöden. Då håller de sig också inom vattendomen. Och de jobb, som då inte går att göra så att säga i torrhet, för dem tar de då hjälp av dykare, kameror och så vidare, säger Claesson..

Här är det helt och hållet vattendomen som gäller. Om flödet i Strömmen ska minskas, måste undantag från denna beviljas.

– Juridiskt kan det finnas utrymme att frångå vattendomen, om det är risk för skada, haveri och liknande. Men då talar vi om akuta händelser.

Kan Länsstyrelsen bevilja dispens från vattendomen?

– Nej, vad vi kan göra är bara att hjälpa till med att tolka den. Om vi då säger att det här inte ryms inom vattendomen, då måste man gå till mark- och miljödomstolen och där begära tillstånd för åtgärden. Men då måste det alltså röra sig om akuta saker.

Från Ivarsson Byggs sida hänvisar man till, att dialogen med länsstyrelsen fortsätter i den här frågan.

– Ja, de försöker ju att så att säga hitta kryphål. Men vi har gett dem klart besked. Det blir ingen sänkning, säger Mats Claesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om