Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nej till text om att De Geer låg bakom slavhandel

Ett medborgarförslag om att komplettera Louis De Geer-statyn med information om hans roll inom slavhandeln fick avslag i kultur- och fritidsnämnden. Men Konstmuseet startar en översyn av skyltarna till stadens skulpturer.

Louis De Geers roll inom slavhandeln är inget som ska finnas med på skylten vid statyn. Det har kultur- och fritidsnämnden, men Olle Johansson (S) som ordförande, beslutat.

Louis De Geers roll inom slavhandeln är inget som ska finnas med på skylten vid statyn. Det har kultur- och fritidsnämnden, men Olle Johansson (S) som ordförande, beslutat.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-01-13 19:00

Industrimannen Louis De Geer har stått staty i stan sen 1945 och har också fått sätta namn på exempelvis ett gymnasium och konserthuset. Men De Geers roll som storägare i Svenska Afrikakompaniet, det handelsbolaget som köpslog med slavar på 1600-talet, nämns sällan. I ett medborgarförslag föreslås därför att skylten vid statyn ska kompletteras med information om hans rasistiska historia. Det föreslås också att Norrköping gör upp med sin roll i den koloniala historien och att en utredning görs över hur pengarna från slavhandeln hjälpt till att bygga upp staden.

 Det blev dock avslag på senaste mötet med kultur- och fritidsnämnden.

– Min personliga åsikt är att vi inte ska ändra något om det inte är något felaktigt i det man skriver. Vi kan ha andra platser där vi har en diskussion och tittar på vad som hände, hur kunde det ske och i vilken kontext fanns man? säger Olle Johansson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Många kanske inte vet vem det är på statyn och vad personen står för?

– Absolut, men hur mycket kan man lägga in på en informationsskylt intill en staty? Hans livsverk är ju gigantiskt och det tror jag inte man får plats med. Ska man bara formulera en sak och ta det ur sitt sammanhang blir det komplicerat.

Olof Carlstein (V) yrkade däremot bifall till den delen av förslaget som gällde att komplettera informationen vid statyn, men röstades ned. 

Ett arbete som dock är i linje med medborgarförslaget är det som Norrköpings Konstmuseum är i färd med att starta. De ska göra en översyn av skyltningen vid alla skulpturer.

– Det är ju så att mellan varven kan det hända nåt med skyltarna, de skadas eller försvinner. Sen har vi i flera år pratat om vilken typ av information det ska finnas. Det är flera skulpturer i stan där folk kanske inte vet vem det är som visas. Det finns ett informationsbehov, säger Helena Persson, museichef.

I samband med översynen diskuteras om man ska tillföra till exempel blindskrift eller QR-koder vid statyerna.

– Många gånger kan det komma till information och man kanske vill leda den som är nyfiken till annan information, så det är en ganska komplex fråga.

Översynen ska leda till ett kostnadsförslag över de förändringar som Konstmuseet vill göra, som sen politikerna får ta ställning till i budgetprocessen 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!