Beslutet togs med röstsiffrorna 3-1 i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens biståndsutskott. De båda socialdemokraterna och moderaten röstade för avslag, medan ordföranden Nicklas Lundström (V) även denna gång röstade för bifall och reserverade sig mot majoritetens beslut. Kristdemokraten kunde inte närvara på mötet.
– Jag förde samma resonemang som förra gången. I grunden handlar det om barnperspektivet. Utifrån det kan man hjälpa, om man vill, säger Lundström.
Har fått hjälpFamiljen har bott i Norrköping i över tio år, först som asylsökande och därefter som gömd. Sedan den fått nej på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige har den gått under jorden, och därvid fått hjälp av flera organisationer och privatpersoner.
Den första ansökan till biståndsutskottet om pengar till uppehälle, hyra, el och medicin avslogs den 11 februari, då med röstsiffrorna 3-2. Nu hade familjen alltså ansökt igen, eftersom flera frivilligorganisationer inte längre förmår stödja dem.
Enligt vår sagesman hade utredningen till gårdagens möte stora brister och många sakfel. Bland annat ska det i underlaget från tjänstemännen ha hävdats, att en viss kyrka har utdelning av mat, kläder och livsförnödenheter varje vecka. I själva verket är det en gång i kvartalet.
Var går gränsen?– Det är frustrerande hur politikerna hanterar det här, säger stödpersonen. De röstar ju som sina partier. Vi har försökt se, var gränsen för nödhjälp går någonstans. Men de har inte ändrat sig, trots att det den här gången handlade om mat och husrum.
– Man skulle önska, att politikerna kunde börja tänka lite utanför sina vanliga banor. Inte vara så rädslostyrda inför, vad som skulle kunna hända. Nog upplever man, att det är valår i år.
Ett obekant antal papperslösa håller sig nu kvar i landet tack vare hjälp från kyrkor, organisationer och privatpersoner. Men vad är då att göra, när den papperslösa familjen har passerat summan, eller det antal gånger eller den tidsgräns, som frivilligorganisationerna själva har för sitt hjälparbete?
– Då står de ju där, utan någonstans att bo och utan pengar till hyran. Men någonstans måste man då respektera det beslut en del människor fattat. Att de har det bättre som gömda i Sverige än att leva legalt och förföljda och i svårt utanförskap i sitt så kallade hemland, säger stödpersonen.