Nedskärningarna inom kommunen och landstinget drabbar alkoholisterna

NORRKÖPING
Nu bekräftar beroendejouren och tillnyktringsenheten, TNE, på Vrinnevisjukhuset att alkoholisternas situation i Norrköping blir allt sämre. Sociala nedskärningar i kommunen och nedskärningar inom vården har resulterat i fysiskt och psykiskt nedbrutna människor.
- En del är så dåliga att de behöver intensivvård, berättar fyra kvinnor i personalen på beroendeenheten i Norrköping.

Norrköping2002-12-13 00:00
Situationen för alkoholmissbrukare i Norrköping har blivit allt sämre. Många behöver avgiftning och vård men sedan avgiftningsavdelning 28 stängde för ett år sedan och tillnyktringsenhetens öppettider minskades till fyra dagar i veckan är det allt fler som far illa.
Personalbrist tycks vara orsaken och just nu utreder landstinget i Östergötland vilka alternativ som finns för en fördjupad samverkan i beroendevården i länet.
Ett förslag är att centralisera beroendeenheten till Linköping och på så sätt minska personalbristen.

<b>"Flyttning katastrof"</b>
- En flyttning kan bli katastrof, eftersom det kan resultera i att vi tappar kontakten med många som vi tidigare haft så nära, säger Pernilla, skötare och Ingalill, läkarsekreterare på TNE och beroendejouren i Norrköping.
Alla fyra kvinnorna ur personalen är överens om att det blir alkoholisterna som drabbas av dagens situation utan någon tillnyktring i Norrköping.
- Den första kontakten med de alkoholister som söker hjälp för första gången sker oftast här på tillnyktringen och den riskerar vi att tappa om det centraliseras i Linköping, konstaterar Inger.
Men det största problemet med en centralisering av tillnyktringsenheten, TNE, i Linköping är det geografiska avståndet. Det tar tid att åka över med missbrukarna och då uppstår frågan vem som ska sköta transporten. Varken polis eller ambulans har några resurser för ett sådant arbete. På beroendejouren är man dessutom bara två och båda behövs om en missbrukare ska köras över med bil.
- Risken är att många av våra patienter kommer att dra sig för att söka hjälp och de blir allt mer utslitna och utanför samhället, konstaterar gruppen.
De som främst drabbas av nedskärningarna som nu pågår är missbrukarna.

<b>Beroendejouren</b>
I början av veckan berättade polisen för Folkbladet om alkoholisterna som blir allt mer nergångna fysiskt och psykiskt. De dagar som TNE i Norrköping har stängt hänvisas missbrukare till beroendejouren som enligt Bengt Svedenberg, verksamhetschef för beroendeenheten och föreståndare för TNE i Norrköping, tar hand om alla missbrukare.
- Det är inget problem för missbrukarna, beroendejouren ska ta hand om alla. Det är bara för polisen att lämna upp dem, berättade han för Folkbladet förra veckan.
Men nu reagerar personalen på beroendenjouren och TNE i Norrköping.
- Vi tar inte emot berusade personer på beroendejouren, det är inte tanken med jouren och det vet polisen. De kör inte upp berusade hit när det är jour det är ingen tillnyktring här när TNE är stängt, berättar Inger, skötare på beroendejouren och TNE.
Berusade som behöver tillnyktring under uppsikt skall skjutsas till Linköpings tillnyktringsenhet men de öppnar inte förrän klockan tre på eftermiddagen.

<b>Två platser i Linköping</b>
Under förmiddagen har beroendejouren därför ingenstans att placera missbrukarna. Antingen får de åka hem igen eller, om tillståndet är allvarligt, åka till akuten. Beroendeenheten i Norrköping har dessutom bara två platser i Linköping.
- Flera gånger har det hänt att det varit fullt i Linköping fast vi velat skicka fler, berättar Inger.
Men behovet av tillnyktringsplatser är större än tillgången och personalen tvingas prioritera hårt. Bara ett fåtal kan skickas till de två platser som finns på i Linköping.
- Vi kan inte heller skicka alla som behöver det till avgiftning och det gör att många av alkoholisterna hamnar i mycket dåligt kroppsligt skick, en del behöver till och med intensivvård, fortsätter Inger.

<b>Polikliniska avgiftningar</b>
Bara två avgiftningsplatser resulterar i att personalen får utföra många så kallade polikliniska avgiftningar. Det innebär att patienterna får komma och hämta medicin hos beroendejouren och vistas i hemmet. Men avgiftning från alkohol och lugnande medel kan vara direkt livsfarligt.
- De kan komma i ett tillstånd av delirium som innebär att kroppen går på högvarv, Hjärtat slår alldeles för fort, patienten tappar verklighetsuppfattning och hallucinationer uppstår. Det kan sluta med hjärtstillestånd, berättar hon.
I längden resulterar indragningarna inom vården i att det blir fler missbrukare som syns ute på stan. Färre kan tas omhand och få vård och många av de hemlösa missbrukarna som idag kommer upp till TNE kommer nog att ligga kvar ute och bli allt sjukare.
Fotnot: Kvinnorna i artikeln har valt attinte avslöja sina efternamn på grund av sitt arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om