Just nu är en varmare luftmassa på väg norrut över landet. Då denna möter den kallare luft som givit en del kyliga dagar den senaste tiden stiger den på grund av sin lägre densitet. När detta sker bildas ofta moln och, om förutsättningarna är de rätta, även nederbörd.
Gränsen vid markytan mellan den varmare luftmassan och den kallare kallas front, i det här fallet varmfront. Den horisontella utsträckningen för frontsystem är mellan c:a 100 och 400 km, s.k. mesoskaligt system. Detta kan jämföras med bymoln, konvektiva moln, vars motsvarande skala är omkring 1 km.
Hur länge ett nederbördssystem varar varierar från minuter till dagar. Om det varar en längre tid och har en stor horisontell utbredning kallas det som faller för stratiform nederbörd, annars konvektiv om den faller ur bymoln.
Vid fronter bildas framförallt stratiforma moln i vilka den vertikala hastigheten är c:a 1 cm per sekund och ungefär likadan i hela molnet. Nederbörden faller då främst från altostratus- eller nimbostratusmoln och kan vara regn, snöblandat regn eller snö.
Stratiform nederbörd skapas bäst vid -15 grader några km upp genom en långsam process, så kallad iskristallprocessen. Så nederbörden som faller över oss har genomgått mycket innan den når marken efter sin hisnande resa.