NCC satsar på ny fabrik i Norrköping
Byggjätten NCC valde att satsa på Norrköping när man ville bygga en egen armeringsfabrik. På sikt kan det ge ett 20-tal nya jobb.
Här ska det nya järnvägsspåret i Gästgivarehagen gå, rakt under det som blir fabrikens traversbanor. Härifrån kan armeringsjärnen lyftas direkt via travers till produktionslinan i fabriken.
Foto: Jonas Tetzlaff
- Vi tar hit stålet med järnväg från Polen. Det handlar om 20 000 ton järn som ska in i fabriken årligen, förklarar Per Höglund. Från järnvägsvagnarna kan järnet tas direkt in i fabriken med travers. Där inne klipper och bockar man sedan armeringsjärnen efter beställning från NCC:s olika byggprojekt ute i landet. Frakten därifrån till byggena sker med lastbil. - Till att börja med kör vi med ett skift, på sikt kan det komma att bli två, berättar George Afram, nyrekryterad platschef. Ett skift innebär jobb för cirka elva personer. Tvåskift ger jobb åt ett 20-tal. Men det första året går jobben till de polska arbetare som jobbade på NCC:s armeringsfabrik i Malmö. Det var nämligen där, under bygget med Citytunneln i Malmö, som NCC prövade att själv klippa och bocka armeringsjärnen, istället för att köpa in från grossist. Logistiskt perfekt
Försöket blev så lyckat och sparade så mycket pengar åt NCC att man beslutade sig för att starta egen produktion för att ge service åt samtliga sina byggprojekt. Men då var Malmö inte längre någon lämplig plats. - Via ett examensarbete, där målet var att hitta den ort i Sverige som var logistiskt perfekt för oss, hamnade vi i Norrköping, berättar George Afram. De flesta av våra byggprojekt finns i mellansverige och här i Norrköping har vi både nära till järnvägsspår och hamnkran. De polska arbetarna är kontrakterade för ett år och under det året kommer George Afram att börja rekryteringen av norrköpingsbor som ska utbildas på maskinerna. Själva fabriksbygget, inklusive stickspåret, går på 40 miljoner kronor. Enligt det avtal som NCC skrivit med kommunen ska NCC stå för bygget av spåret, en kostnad på tre miljoner kronor. Sedan övertar kommunen spåret och svarar för framtida drift och underhåll. Den 1 september blir det invigning av fabriken.