Navestad då och nu

Det började runt 1967. Då skulle folket "räddas" från dåliga bostäder inne i stan.
Då talades om natur, bilfritt, barnvänligt, handikappanpassat och modernt.
Allt togs om 2003. Men då talades om miljövänligt, sopsortering, bredband, markterrasser, små gårdar, olika karaktärer. Och mysfaktor.
Navestad med 25 år emellan.

Navestad - med cirka 30 års intervall. Ett område som kan beskrivas som fågel eller fisk och handlar om hur visionerna förändras med tiden. På söndag är det invigning på  Stadsmuseet.                                 Foto: Janne Forsby

Navestad - med cirka 30 års intervall. Ett område som kan beskrivas som fågel eller fisk och handlar om hur visionerna förändras med tiden. På söndag är det invigning på Stadsmuseet. Foto: Janne Forsby

Foto:

Norrköping2005-11-26 06:00
På Stadsmuseet vill man visa tankarna och visionerna kring det så omskrivna och omtalade bostadsområdet i Norrköping.

Hur det började
Fotobilder som så finurligt arrangerats i en ring, berättar hur det började med modeller över de två ringarna och alla dessa herrar som är med och bestämmer. Så hur bygget kommer igång och med tiden hur människor börjar röra sig i den storslagna arkitekturen.
Från en video hörs röster som berättar om hur det var att komma från en nedsliten innerstad till de så fräscha lägenheterna där en 80 kvadrats trea kostade 500 kronor. Kanske ganska mycket pengar även då, men det var dyrt i slummen i stan också.
Det knöts många förhoppningar kring det nya Navestad där man talade om "idealbostaden". 8.000 personer skulle bo där, i 1.700 lägenheter.
Boris Sjö och Eric Ahlin var arkitekter, konstnären Arne Jones formade fasaderna med sina utskjutande block som ger ytorna liv. Men det märkvärdigaste var nog ändå att hela området fick en genomgående konstnärlig form genom Einar Höstes 58 pelare "Genomgående skolform" i Guldringen och 44 pelare i Genombruten skålform i Silverringen. Den största offentliga utsmyckning som utförts i något bostadsområde dittills. Det var resultatet av en tävling som Höste vann. En procent av byggkostnaderna till konsten hette det på den tiden.

Ris och ros
Om boendet i Navestad har sedan dess skrivits och tyckts i en blandning av ris och ros.
Nu är det nytt igen, med nya löften om en ljusnande framtid. Nu är orden annorlunda och det är något som fått Stadsmuseet att titta närmare på idéerna med området i sin utställning Fågel eller fisk. För vad är det? Nu talas i nya slagord och helt andra begrepp ska locka.
Allergisanerat. Fria val. Alternativ. Hög mysfaktor. Smart hem. Storstadsliv i småstadsmiljö.
Och så heter det Ringdansen.
På söndag är det invigning med f d kommunalrådet Jan Olov Johnsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om