Nätverk för välfärd höll kampanjupptakt
NORRKÖPING. "Upprop för rättvisa och gemensam välfärd" höll på söndagen nationell kampanjupptakt på Arbetets museum.
I Norrköping samlades i lördags ett 40-tal personer för att diskutera frågor om välfärd och effekterna av privatiseringar och marknadsanpassningar.
Gunilla Andersson från Malmö startade rörelsen som sköljt över landet och dragit med stora intresseorganisationer. Bakom nätverket Upprop för rättvisa och gemensam välfärd står idag bland andra Attac, Byggnads, Kommunal, Handels, Miljöförbundet Jordens Vänner och Seko.
Idén fick hon under en Folkets bio-visning av Ken Loachs film "Järnvägen" om privatiseringen av den brittiska järnvägen våren 2003.
- Jag höll ett inledningstal om situationen i England och efter filmen kom en man fram till mig. Han visade sig arbeta vid järnvägen och berättade att det var ännu värre i Sverige. Det blev en väckarklocka för mig.
Press på politiker
- Man ska gräva där man står. I Attac har vi engagerat oss i de globala sammanhanget, men det är viktigt att även arbeta
för ett solidariskt samhälle lokalt och nationellt.
Tanken är att nätverket ska synliggöra välfärden i valrörelsen och tydliggöra partiernas ståndpunkter genom enkäter. Arbetssättet är inspirerat av Norge, där nätverket For Velferdsstaten satte press på de politiska partierna inför valet till stortinget.
Bland de inbjudna till Norrköping fanns Lena Sundström, aktuell med debattboken "Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar".
- I den talar hon om ett systemskifte, om elmarknaden, Telia och pensionssystemet. Folk som har arbetat lika länge får olika pension, det är ett lotteri hur det går. Trenden är att socialdemokrater tar över de borgerligas privatiseringspolitik, säger Gunilla Andersson.
Värna kollektivavtal
Peter Kennerfalk talade om den uppmärksammade konflikten kring skolbygget i Vaxholm där det lettiska företaget Laval vägrade teckna kollektivavtal med Byggnads.
- Kollektivavtalen är vallen för hela vårat välfärdssystem. Därför borde den svenska fackföreningsrörelsen göra detta till en av våra tunga valfrågor, säger Peter Kennerfalk.
Diskussionerna kom också att handla det förslag om tjänstedirektiv som EU-kommissionen lagt och som har väckt ilska inom hela fackföreningsrörelsen. Förslaget innebär att företag som säljer tjänster i ett annat EU-land ska ha rätt att tillämpa hemlandets löner och villkor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!