Naturvården blir allmängods
NORRKÖPINGAtt mer än hittills informera allmänheten om naturvärden i Norrköping, det är en ambition i förslaget till nytt naturvårdsprogram för kommunen.Efter ett årtionde av inventeringar ska naturvårdsarbetet nu gå in i en mer utåtriktad fas.
Detta speglas i förslaget till nytt program, som nu är ute på remiss och som ska kunna tas av kommunfullmäktige någon gång in på nästa år.
<b>Vet säkrare nu</b>
Programmet utgörs i huvudsak av mål, åtgärdsprogram och så en utförlig förteckning över värdefulla naturmiljöer - ca 2.000 objekt, att jämföra med 4-500 i det förra programmet.
- Vi vet mycket säkrare nu, var värdekärnorna ligger, säger Jonas Edlund, vattenekolog. Vi har samlat så mycket mer detaljerad kunskap.
Att ett område är förtecknat innebär dock inte att det också är skyddat. Men området kan då bättre bedömas, när det kommer till olika former av markanvändning.
<b>Allmänna mål</b>
Målen är allmänt formulerade. Biologisk mångfald ska bevaras och utvecklas, geologiska formationer av betydelse för naturvården bevaras, värdefulla naturområden finnas tillgängliga för forskning och undervisning.
Mer konkret blir det i åtgärdsprogrammet, som avser de fem åren 2002-2007.
Inventeringarna ska fortsätta om än på något lägre nivå. Istället gäller det nu att hantera och använda all den kunskap, som redan har samlats.
<b>Mer information</b>
Information till allmänheten kommer att bli mer viktig.
- Vi ska ta fram broschyrer för olika stadsdelar, som berättar om naturmiljöer in på husknuten, säger kommunekologen Eva Siljeholm, som tillsammans med Kaj Almqvist och Jonas Edlund gjort det mesta av programarbetet.
- Närnaturen är oerhört viktig, även om det kanske inte handlar så mycket om biologisk mångfald där. I Klockaretorpet finns det, för att bara ta ett exempel, fantastiska isräfflor mitt i samhället.
Isräfflor återfinns i berghällar som inlandsisen slipade av då när det begav sig.
Information om alla naturreservat ska publiceras på kommunens websidor, och guidningen i värdefulla naturområden ska utvecklas.
<b>Viktg planering</b>
Den ekologiska landskapsplaneringen är viktig, och bland annat ska hänsynsplaner kring tjäderns lekplatser tas fram. Skötselplaner för olika områden ska också frm, och vattendrag med havsöring besiktigas en gång om året.
För vissa arter bedöms Norrköpings kommun ha särskilt ansvar, som man då också bör leva upp till. Dit hör spetsnate (flerårig vattenväxt, som Östergötland är starkaste fästet i landet för), piploka (meterhög kärlväxt som växer på fuktig mark) och kanske även sådant som flockarun, spetsfingerört och grusnejlika.
Kustfiskens lekplatser i vattendrag som mynnar vid kusten ska kartläggas.
<b>Vill ha synpunkter</b>
Jämfört med det gamla naturvärdsprogrammet har olika synsätt utvecklats. Förr var man mer inriktad på arter, nu har man vidare ekologiska perspektiv.
I remissen hoppas nu programmakarna livligt på synpunkter. Ute bland allmänheten finns, vet man, stora kunskaper om olika naturområden och detaljerna där.
En annan fråga är vad olika kommunala organ anser om den ambitionsnivå, som programmet pekar på.
- Norrköpings kommun har även tidigare haft en hög ambitionsnivå, säger Jonas Edlund. Men den åtgärdsnivå vi nu föreslår är inte orimligt hög. Det är i stort sett den nivå som var förut, före nedskärningarna.
Naturvårdsprogrammet innehåller också en utförlig genomgång av olika slags naturtyper inom Norrköpingsområdet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!