Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Naturskyddsföreningen: Stoppa muddringen

Naturskyddsföreningen i Norrköping är sarkt kritiska mot muddringen i Bråviken och har skickat sina synpunkterna till miljödomstolen.

Foto:

NORRKÖPING2008-02-20 03:00
"Vi är oroliga för grumlingarna, av muddringen och dumptning av muddermassorna. En stor del av tippområdet nordväst om Esterön är på naturreservatsområde. Det motsätter vi oss starkt", skriver naturskyddföreningen i sitt brev till miljödomstolen. Bredare farled
Naturskyddföreningen i Norrköping har skickat in sina synpunkter till miljödomstolen, med anledning av ansökan och miljökonsekvensbeskrivning vid breddning och fördjupning av den allmänna farleden in till Norrköpings hamn. Föreningen menar att den internationella våtmarkskonventionen, som Svensksundsviken och Ållonöfjärden ingår i, kommer att bli mer berört än vid tidigare muddringar, eftersom den planerade tipplatsen flyttas österut. "Även muddringen kommer närmre vid Stora Jutens fyr och påverkar även Djuröns och Esteröns naturreservat som ligger närmast", skriver föreningen. När Linköpingskanalen byggdes på 1960-talet innebar det att så gott som allt vatten i Motala ström leds direkt ut i Pampusfjärden. Förr kunde grumligt vatten sedimentera. Nu kommer det, i alla fall tidvis, grumligt vatten i Motala ström rakt ut i viken och grumlar, menar naturskyddsföreningen. Känner sig förbigångna
"Vad vi främst vill är att en kompensationsåtgärd görs mot grundproblemet. Att slussportar byggs i kanalen vid Öhmanskajen så att strömmen tvingas gå sin gamla väg. Detta skulle leda till att färre rensmuddringar behöver göras i de fördjupade farlederna", skriver föreningen. Som nämnt är naturskyddföreningen i Norrköping oroliga för grumlingarna, av muddringen och dumpning av muddermassorna. De menar att grumlingar påverkar fisket och fågellivet. Naturskyddföreningen anser även att muddringsarbetet, ur miljösynpunkt, skall utföras med bästa tänkbara teknik. Sugmudderverk för upptagning av sedimenteringsmassorna och skopmudderverk för de fasta massorna. "Används enbart skopmudderverk rinner de lösa massorna av hela tiden och sprids med vind och strömmar", skriver de. De anser att miljödomstolen ålägger sökandena att tippa muddermassorna, med havsgående mudderpråmar, utanför Bråviken, i områden med döda bottnar. "I samrådsprocessen känner vi oss förbigångna, som en av de största miljöorganisationerna i Norrköping", avslutar naturskyddsföreningen, i sitt brev till miljödomstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om