Lotta Lanne ingår i Naturskyddsföreningens grupp som yttrar sig om olika vindkraftprojekt i Norrköpings kommun. Hon välkomnar det förslag om en nationell strategi och regionala planer för vindkraftsutbyggnad som Naturvårdsverket och Energimyndigheten nu lämnat till regeringen.
– Vi är för vindkraft, på rätt plats. Då måste man utreda det på ett översiktligt sätt först, säger Lotta Lanne.
Hon har slagits av att ärendena är så tafatt hanterade från exploatörerna, och kommunens senfärdighet att vara proaktiv.
– Nu visar Naturvårdsverket och Energimyndigheten vägen, säger Lotta Lanne.
Hon tycker att det är bra att de försöker styra upp vad man ska tänka på när man projekterar vindkraftverk, självklara saker som man borde ha gjort för länge sedan.
Det är viktigt att tidigt lokalisera fågelförekomst som kan hindra kraftverken, menar hon och säger att det är oproffsigt att inte göra det innan man går fram med projekten. Forskning visar också att det är viktigt att förankra projekt bland folk, att informera och ordna bussturer till områden där det redan finns vindkraftverk, säger Lotta Lanne.
– Jag tycker också att kommunerna som berörs behöver komma överens om var det är lämpligt att ha vindkraft, i vår landsdel. Nu kommer det projekt oplanerat. Det borde planeras mer översiktligt – och det är precis det de föreslår ska göras. Staten kommer ett par steg efter de projekt som man försökt få fram i våra trakter.
I dag styrs exploateringarna av privata intressenter och markägare som vill tjäna pengar. Det som är bra ur samhällsekonomisk synpunkt har man inte tittat på hittills, säger Lanne.
I förslaget till regeringen ingår att länsstyrelserna ska få i uppdrag att ta fram regionala planeringsunderlag för vindkraft, något länsstyrelsen i Östergötland förberett sig för genom pilotprojektet "Hållbar vindkraft i Östergötland", där Norrköpings kommun deltagit.
"För att skapa acceptans hos allmänheten för vindkraftsetablering i länet krävs ökad kunskap om och delaktighet i vindkraftsprocessen", står det i rapporten, som pekar på att det behövs tidig kommunikation med markägare, utpekande av miljöer som är viktiga för vissa arter, och att bättre planeringsunderlag i ett tidigt skede kan vara avgörande för etablering av vindkraft.
Det kan göra att man minskar mängden vindkraftsärenden som avslås och därmed sparar arbetstid för involverade parter.
Flest områden för vidare studier finns i Finspång. Norrköping har fler hinder för vindkraft, som riksintressen, bostadsbebyggelse och känsliga fågelarter. Samordning med andra län behövs, står det också i rapporten som även pekar på vikten av dialog med miljöprövningsdelegationen, en självständig del av länsstyrelsen, så det inte blir dubbla budskap från länsstyrelsen.
I den nationella strategin ska Östergötland till år 2040 bygga ut vindkraften till 2,5 terawattimmar. Holmenprojektet, i den omfattning det först presenterades – senaste beskedet är att det blir färre än 77 vindkraftverk – skulle leverera 1,9 TWh.
Naturskyddsföreningen har i sitt samrådsyttrande till Holmen inte tagit ställning varken för eller emot då tillståndsansökan inte är inlämnad ännu. Däremot har föreningen pekat på vad man bör titta på, som tysta områden, fågelarter, strandskydd, ljus och ljud.