Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Naturreservat för sällsynt blåvinge

Det planeras för flera nya naturreservat i kommunen. Först på tur står Marmorbruket, som bildas under hösten och som invigs nästa år. Nu ges fetörtsblåvingen en chans att överleva här.

Marmorbrukets naturreservat bildas under hösten.  Kommunen värnar om den biologiska mångfalden och slår vakt om värdefull natur på sin mark.

Marmorbrukets naturreservat bildas under hösten. Kommunen värnar om den biologiska mångfalden och slår vakt om värdefull natur på sin mark.

Foto: Robert Svensson

NORRKÖPING2010-06-01 03:00
Fetörtsblåvingen lever just i en sådan miljö som finns i Marmorbruket. Fjärilslarven lever av vit fetknopp, som växer här, bland kalksten och tall.Händelö ekbackar
Det planeras för flera andra reservat och beslut om att gå vidare i denna process, tas på fullmäktiges möte i augusti. På tur står Getåravinen, som planeras att bildas under nästa år, samt en utvidgning av Glotternskogens naturreservat på 124 hektar. Jursla gammelskog och Dvardala ska också bli naturreservat, samt Händelö ekbackar, som omfattar nästan 100 hektar.- När det gäller Händelö, så är det många olika intressen, som måste komma överens, säger Eva Andersson (S), stadsplaneringsnämndens ordförande.FN har utlyst 2010 till det internationella året för biologisk mångfald. I Sverige hotas 2 300 djur- och växtarter, att försvinna om ingenting görs. Att bilda naturreservat är ett sätt att slå vakt om värdefull natur på kommunägd mark enligt Cecilia Ambjörn (V) från stadsplaneringsnämnden. Kommunen vill också öka tillgängligheten, så att människor ges möjlighet att uppleva dessa miljöer, konstaterar Stefan Arrelid (MP), som är tekniska nämndens ordförande. Naturreservatet i Marmorbruket kommer till exempel att vara anpassat till människor med funktionsnedsättning.Här arbetar också eldsjälar i Krokeks hembygdsförening, med att återställa den gamla Smedjan. Huset kommer att inrymma en naturutställning, som berättar om den natur som finns här, med bland annat kalktallskogen och strandmiljön och med de olika djur- och växtarter som lever här.Bäst i länet
Den styrande koalitionen framhåller gärna att man är bäst i länet, på att leva upp till länsstyrelsens målsättningI Norrköpings kommun är 2,45 procent av den produktiva skogsmarken skyddad. Med de nya områdena som är planerade, stiger siffran till 2,8 procent. Länsstyrelsens delmål är att minst 2,2 procent av den produktiva skogsmarken ska skyddas, vilket Norrköpings kommun lever upp till.- Vi har ett bra samarbete med både länsstyrelsen och skogsstyrelsen, säger Eva Andersson.Rödgölen nästa
Stefan Arrelid berättar också att i flera av kommunens befintliga naturreservat görs flera förbättringar. I Kvillingeskogen, har ett vindskydd satts upp vid Lundsjön, så att man ska kunna övernatta där. Vrinneviskogen kommer att få en bättre informationstavla. Det torp som har iordningställts på Esterön, ska nu kunna lånas av allmänheten och användas för övernattning. Den 17 juni invigs kommunens senaste naturreservat - Rödgölen, där det också finns vindskydd.När kommunen bildar naturreservat avstår man från intäkter. I viss mån kompenseras man för detta, genom att få 50 procent av skogsvärdet från staten. Man kan också ansöka om bidrag för att finansiera skötseln av reservatet, där staten betalar upp till 50 procent av kostnaderna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om