Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Naturen ligger bra till

NORRKÖPING
1,2 miljoner kronor per år under de kommande fem åren, det vill säga 300.000 mer per år än tidigare. Det har Norrköpings kommun avsatt till det nya naturvårdsprogrammet. Men vad betyder det i praktiken?
- Det känns mycket positivt och gör det möjligt för oss att lyfta fram naturen på ett ännu bättre sätt till Norrköpingsborna, inte minst när det gäller naturen i tätorten och information om densamma, säger kommunekologen Eva Siljeholm.

Kommunekologen Eva Siljeholm har krypit ner i en isräffla från istiden, en sevärdhet som finns mitt inne i Klockaretorpet.
FOTO: JANNE FORSBY

Kommunekologen Eva Siljeholm har krypit ner i en isräffla från istiden, en sevärdhet som finns mitt inne i Klockaretorpet. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2002-04-04 00:00
- Bland annat innehåller programmet en karta, där alla kommunens kända naturområden finns utmärkta.
- En information vi bland annat tänker sprida till naturintresserad allmänhet, skolor och förskolor för att de ska kunna hitta ut till naturen och dess utflyktsmål i och kring tätorten. Men även till myndigheter som kanske funderar på att exploatera vägar eller bebyggelse och då ser vad som finns i det aktuella området.
- Grundtanken är att vi vill få fler att upptäcka vad som finns på nära håll i vardagsnaturen.

<b>Från istiden</b>
- Det finns mycket att se på just nära håll, som exempelvis de spännande isräfflorna från istiden för 10.000 år sedan och som finns mitt inne i Klockaretorpet.
- Vidare kan man nämna skogen runt Ågelsjön och de fantastiska ekhagarna vid Ingelsta, där det finns ekar som är cirka 400 år gamla och det här beståndet är nu på väg att bli förklarat som naturreservat.
- Likadant när det gäller ekhagarna på Händelö, som inte kan bli förklarade sm naturreservat innan en fördjupad översiktsplan tagits fram, men vi känner inget hot för dessa ekhagar.
- Samtidigt gäller det att inte isolera ekhagarna från varandra, utan att de finns kvar som en korridor för organismer att förflytta sig mellan.
- Vi kommer även att satsa på olika vattenmiljöer via inventeringar och en del praktiska åtgärder, som att åtgärda vandringshinder för fisken, som exempelvis i Svintunaån.
- Vår tanke är vidare att använda en del av de pengar vi fått till att göra naturen mer tillgänglig för invånarna.

<b>Stigar och skyltar</b>
- Bland annat genom att ordna stigar, skyltar, bänkar vid utflyktsmålen och givetvis få in all information på vår hemsida på internet.
- Det förra naturvårdsprogrammet över Norrköpings kommun är drygt 10 år gammalt. Sedan dess har arbetet utvecklats i takt med att kunskapen om naturen vuxit, vilket i sin tur lett till en allt större respekt och förståelse för dess värden, menar Eva Siljeholm.
- Totalt har vi tagit fram 80 olika åtgärdspunkter för naturvårdsprogrammet under de kommande fem åren, säger Eva Siljeholm som tillsammans med Jonas Edlund och Kaj Almqvist ingår i arbetsgruppen för det nya programmets framtagande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om