- Allt det här kommer att läggas till den arbetsmiljöutredning som pågår, så i dagsläget kan jag inte kommentera, säger hon.
Som Folkbladet kunde berättade igår pyr missnöjet på Tekniska kontorets enhet Natur och Bygg. En majoritet av de anställda har sagt upp sig, eller på andra sätt lämnat sina tjänster i protest mot enhetschefen. Ledningen har dock aldrig varit missnöjd med de resultat som enheten har visat upp, varken före eller efter den nya chefen tillrädde i april 2008.
- Men hon har konstaterat att det går att göra saker på ett bättre sätt, säger Leif Lindberg, högsta chef på Tekniska kontoret.
- Vi årsskiftet lade hon ett förslag på ändrad arbetsfördelning, som hon tyckte behövdes. Hon ville att vissa invanda mönster skulle brytas. När hon gjorde det blev det oro i lägret, främst bland lagbasarna.
- Då beslutade vi att genomföra en arbetsmiljöutredning för att gå till botten med de problem som vissa personer sa sig uppleva.
Utredning
Utredningen startades i början av april och görs av HR-konsulter från kommunens personalkontor. Alla inblandade har hörts men under semestertiderna har den legat stilla, och när utredningen är klar i september finns det bara en handfull anställda kvar.
Av fem tjänster på kontoret försvinner alla utom chefen, och bara fyra av tolv arbetsledare är kvar när sommaren är över. FÖ har pratat med två av dem som blir kvar, och båda är väldigt missnöjda med chefen. Låter det inte märkligt?
- Jo, om man gör den analysen. Men hon var chef ett och ett halvt år innan hon la förslaget, och ett stort antal som har gått är över pensionsålder.
- Det har uppkommit en situation där vi har släppt iväg rätt många personer. En övervägning har gjorts mellan hur många enhetschefen släpper iväg, kontra hur många som behövs för att sköta verksamheten.
- Där gör hon som chef bedömningen: "vad blir konsekvens om jag inte släpper iväg den här personen. Om den är kvar kommer den att göra ett arbete som jag har nytta av". Det är bedömningar som ständigt ligger i arbetsledning.
De förändringar som hon föreslog var inte särskilt omfattande. I huvudsak handlade de om att några arbetsbasar skulle byta arbetslag med varandra utifrån kompetensprofil.
Konflikten berör de inom Natur och Bygg som har vanliga anställningsavtal. Det berör inte det 60-tal personer som enheten har som uppgift att sysselsätta i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd.