Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Nästan alla som flyttar hit är undernärda"

På äldreboendet Tegelgården i Lindö jobbar personalen hårt med att få de äldre, som är underviktiga, att äta upp sig.- När de äter bra mår de mycket bättre, blir piggare och kostar samhället mindre, säger personalen som Folkbladet pratar med.

Kostombud Jenny Larsson på Tegelgårdens äldreboende försöker att göra måltiderna lite festligare. Här serverar hon öl till Marie-Louise Elf, 74, som för det mesta är nöjd med maten här.

Kostombud Jenny Larsson på Tegelgårdens äldreboende försöker att göra måltiderna lite festligare. Här serverar hon öl till Marie-Louise Elf, 74, som för det mesta är nöjd med maten här.

Foto: Janne Forsby

NORRKÖPING2012-01-30 05:46

För personalen på Tegelgården är inte undernäring bland de äldre en nyhet.

- Nästan alla som flyttar till oss, efter att ha bott ensamma hemma är undernärda, säger sjuksköterska Andrea Mann-Jacobsson.

Ofta har de tappat aptiten efter att ens partner har gått bort. Och med åldern försvinner också lukt och smaksinnet.

- Ensamheten gör att matlusten försvinner. Många är också sparsamma och äter bara upp halva matlådan som de får, berättar personalen.

Riskbedömning

Därför görs alltid en riskbedömning av patienten när de flyttar in på Tegelgården. Förutom att mäta och väga tas hänsyn till andra omständigheter, som till exempel psykisk och fysisk status och rörelseförmåga.

- Vissa personer har ju alltid varit smala, säger kostombud Jenny Larsson, som ingår i ett kostteam tillsammans med kollegor från andra äldreboenden.

Jenny Larsson är den som har koll på att de äldre äter som de ska.

- Gör de inte det så rapporterar jag direkt till våra sjuksköterskor, säger hon.

Extra grädde och olja

Efter riskbedömningen görs en vårdplan om hur man ska gå vidare med maten. Ätandet följs upp regelbundet. Och i de flesta fall äter patienterna upp sig bra när de bor på Tegelgården.

- Det är sällan vi behöver ta till extra näringstillsatser, säger Jenny Larsson.

Istället ser hon till exempel till att hälla i rejält med grädde och olja i maten till dem som behöver det.

Läs mer i måndagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om