Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nästan 24 000 personer är DNA-registrerade

LINKÖPING: Under förra året fyrdubblades antalet personer i SKL:s, Statens kriminaltekniska laboratoriums, DNA-register.

Norrköping2007-01-22 13:00
2006 var det första året med den nya DNA-lagstiftningen. Den nya lagen har gjort att det finns större möjligheter till både provtagning och registerföring. Dessutom klarar nu den enskilde polismannen att utföra provtagning tack vare ett nytt kit för salivprovtagning.
Under 2006 fyrdubblades därför antalet DNA-profiler i SKL:s olika DNA-register. 2005 fanns 6 115 personer i registren. 2006 ökade siffran till 23 732 personer.
Genom att fler registrerats ökar dessutom antalet träffar i registren mellan spår och personer.
Totalt analyserade SKL förra året 26 862 salivprover för DNA. Det kan jämföras med 5 000 sådana analyser under 2005. Men samtidigt har handläggningstiderna minskat.
Under 2007 kommer bland annat Åklagarmyndigheten att följa upp hur DNA-bevisningen har använts och vilka resultat det har gett i domstolarna.
Fakta
På SKL:s Biologienhet finns sedan 1 april 1999 ett spårregister, ett utredningsregister och ett DNA-register. Alla som är skäligen misstänkta för brott på vilket fängelse kan följa får provtas och registreras i utredningsregistret.
I spårregistret registreras DNA-profiler från spår som säkrats i samband med brottsutredning och som inte kan kopplas till en person, registreras. Vid träff mot person, gallras spåret från spårregistret. Spåren får som längst ligga kvar i spårregistret i 30 år.
I utredningsregistret registreras DNA-profiler från skäligen misstänkta personer. DNA-profilen i utredningsregistret gallras antingen när personen döms till annan påföljd än böter och uppgifterna förs över till DNA-registret eller när brottsmisstankar inte längre finns.
I DNA-registret registreras DNA-profiler från personer som dömts till annan påföljd än böter. Uppgifterna i DNA-registret gallras tio år efter avtjänat straff om inga nya misstankar finns på personen.
Varje gång ett sökprov, dvs en DNA-profil från ett nytt spår eller en ny DNA-profil från en skäligen misstänkt, registreras i registerdatorn sker en automatisk sökning mot de olika DNA-registren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om