Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nästa helg kan Olle bli årets kockelev

Nästa vecka avgörs den nationella tävlingen där sex kockelever tävlar om den prestigefyllda titeln Årets kockelev. Norrköpings bidrag heter Olle Isaksson, är 18 år gammal och förutom att laga mat älskar han att åka snowboard.

På torsdag i nästa vecka tävlar Olle Isaksson från Norrköping om titeln Årets kockelev 2009.

På torsdag i nästa vecka tävlar Olle Isaksson från Norrköping om titeln Årets kockelev 2009.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2009-03-13 03:00
Det var hotell- och restaurangläraren Åse Bleckert som tjatade på Olle och hans klasskamrater på John Bauergymnasiet att de skulle skicka in bidrag till tävlingen. Bidraget skulle bestå av ett eget recept på kyckling. För några veckor sedan ringde arrangörerna och meddelade att Olle var en av de sex elever som tagit sig vidare till finalen i Örebro. Där ska tävlingsdeltagarna på två och en halv timme laga en modern varmrätt på temat "Svensk mattradition med hållbar framtid". Svensk rimmad fläskbog och en ekologisk mejeriprodukt måste ingå i receptet. Därutöver får deltagarna lägga till ingredienser från en råvarulista. Provlagar sju gånger
Juryn som består av fem kända namn i matvärlden, bland annat kocken Melker Andersson, bestämmer sedan vem av de sex eleverna som har löst uppgiften bäst. Olle har utgått från den traditionella svenska husmanskosten när han gjorde sitt recept. - Jag har försökt att bevara mycket av maträtten men samtidigt göra den lite spännande med roliga tillbehör, säger Olle Isaksson. Han har bestämt grunderna i receptet själv och sedan testat det på lärare och kollegor på Restaurang Knäppingen. - Där har kungen av husmanskost, Thomas Hallgren som driver Knäppingen, tipsat mig hur jag kan göra det bättre, säger han. Olle har provlagat sitt recept fem gånger och ska hinna med ytterligare två innan han reser till Örebro. Ändrat varje gång
- Jag har gjort ändringar i receptet varje gång så ännu har jag inte tröttnat på att laga samma maträtt, säger han. Exakt hur receptet är utformat är förstås hemligt fram tills tävlingen. Olles intresse för matlagning väcktes när han var väldigt ung och vid elva års ålder visste han att han ville bli kock. Mammas förtjänst
- Jag och morsan lagade väldigt mycket mat hemma och sedan dess har jag varit väldigt intresserad av mat, säger han. Det skulle betyda mycket för honom om han tog hem titeln Årets kockelev. - Det skulle vara riktigt kul, säger han och ler ett brett leende. Åsa Bleckert som är lärare för hotell- och restaurangeleverna tror att Olle kan göra succé i tävlingen. - Jag tror att han har väldigt goda chanser, bara han håller tiden och har nerverna på plats, säger hon.
Ålder: 18 år Familj: Mamma Sonja, pappa Mats och syskonen Elin, Jocke och Jonas Intressen förutom matlagning: Musik och snowboard Favoritingrediens: Älskar färska skaldjur Motto: "Ligger man efter är det bara att ösa"
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om