Nästa bristyrke: undersköterskor
NORRKÖPINGOm tio år finns den stora personalbristen i vården bland undersköterskor.Läkare och sjuksköterskor är lockande yrken. Fler sökande än platser finns till utbildningarna. Luckorna i vården kommer att fyllas.
De äldre ökar i antal. Behovet av omvårdnad blir större.
- Redan nu måste landsting och kommuner fundera över hur arbetet för undersköterskor ska bli attraktivare, säger Grip. Nedskärningarna i sjukvården på 90-talet har skrämt bort ungdomar från att söka vårdutbildningar. Vi måste ändra attityden och börja redan i dag. Annars får vi en verklig vårdkris kring år 2010.
Landstinget arbetar för att få fler utbildningsplatser för läkare och sjuksköterskor.
- På längre sikt blir det inga bristyrken. Men vi måste se över arbetsuppgifterna, titta mer på vem som gör vad.
<b>Allmänläkare</b>
I dagsläget är det kritiskt, särskilt i ytterområden och för allmänläkare. På vårdcentraler i glesbygd är det bekymmersamt att få läkare.
Norrköping och Linköping klarar sig. Det kan lite tid att nyrekrytera om en vakans uppstår på en vårdcentral. Men det finns hela tiden alternativ för patienterna, något som alltid saknas på orten i till exempel Boxholm eller Finspång.
Just allmänläkare råder brist på i landet. Landstinget i Östergötland försöker öka utbildningen.
- Vi måste fundera över om allmänläkarna får rätt utbildning. För väl många hoppar av till andra specialistutbildningar.
Nu rekryterar landstinget allmänläkare från Tyskland, Polen och Finland.
De utländska läkarna måste lära svenska och klara svensk läkarlegitimation. Det tar tid.
<b>Effektivisera</b>
Landstinget har omkring 1 200 läkare anställda. Åtta procent eller knappt 100 tjänster saknar innehavare.
- Under nedskärningarna 1992-97 drog vi inte in några läkar- och sjukskötersketjänster, säger Grip. Från 1998 har vi ökat resurserna till vården. Antalet läkare har ökat hela 90-talet.
- Varje enhet bör analysera läget. Det är kanske inte fler läkare som behövs. Kanske en läkarsekretare i stället skulle göra att läkarna avlastades och fick mer tid för patienterna. Sådana funderingar måste ske.
<b>Stopp </b>
Hyrläkare har under ett par år fyllt på då personal fattats. Tiden med hyrläkare är förbi. Från årsskiftet gäller hårda villkor. Enheter som vill ta in hyrläkare måste få dispens. På sjukhusen har sjukvårdsdirektören delegerats att bevilja dispenser, inom distriktsvården primärvårdsdirektören.
- I Norrköping och Linköping beviljas knappast några dispenser, menar Grip. I dagsläget kan möjligen Finspång få dispens att hyra in läkare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!