Näst sämst i Sverige

Högskoleverket har under sex år granskat 1700 högskoleutbildningar. Resultatet i slutrapporten visar att Linköpings universitet har näst flest ifrågasättanden i Sverige, hela 16 stycken. Bara Uppsala Universitet var sämre med sammanlagt 20.

Musikproducentprogrammet vid Campus Norrköping ifrågasätts nu av Högskoleverket vad gäller examensrätten. Fler ämnen och utbildningar har ifrågasatts vid Linköpings universitet.					Foto: Ola Axman/arkivbild.

Musikproducentprogrammet vid Campus Norrköping ifrågasätts nu av Högskoleverket vad gäller examensrätten. Fler ämnen och utbildningar har ifrågasatts vid Linköpings universitet. Foto: Ola Axman/arkivbild.

Foto:

NORRKÖPING2007-05-15 06:00
Högskoleverkets stora utvärdering ifrågasätter examensrätten på utbildningar, ämnen och forskarutbildningar.
Enligt Lars Holberg, informationsdirektör på Linköpings universitet, finns det en stor anledningen till att LiU fått många anmärkningar.
- Framförallt har vi ett stort och brett utbud, säger han, vi har fått 16 stycken ifrågasatta av runt 200 möjliga vilket inte är en stor andel.
Han menar att det negativa resultatet ser värre ut än vad det är.
- De utbildningar vi fått anmärkningar på är små utbildningar med få elever och påverkar därför inte många, säger Lars Holberg.
Kandidatutbildningen Carl Malmsten träteknik och design har fått sammanlagt fem anmärkningar, dessa berör tre till fyra elever per årskurs.

Kvalitet ska löna sig
Högskoleverket föreslår nu ett nytt resursfördelningssystem som ska gynna kvaliteten på utbildningen.
I dagsläget får skolorna betalt per elev. Det nya förslaget skulle innebära att en del av resurserna fördelas utifrån bedömningar av utbildningarnas kvalitet. Detta är ett förslag som Lars Holberg tycker att man ska arbeta vidare med.
- I grunden är det en tanke som är intressant, alltid positivt med något som främjar kvaliteten, men det beror ju på hur det blir utformat.

En på Campus
Av de 16 utbildningar på LiU vars examensrätt ifrågasätts är bara en, musikproducentprogrammet, anordnad av Campus Norrköping. Peter Värbrand är lektor på Institutionen för teknik och naturvetenskap som ansvarar för musikproducentprogrammet. Enligt honom ligger beslutet om utbildningens öde i ledningens händer. Inom de närmsta veckorna ska ledningen tillsammans med institutionerna sätta sig ner och analysera resultatet.
- Självklart kan det inte rulla på som vanligt, säger han.
Peter Värbrand tycker att förslaget från Högskoleverket angående resurstilldelningen är en god idé.
- Ja det måste jag säga, det skulle ju betyda att universiteten skulle bli riktigt bra på vad de håller på med eftersom det kräver en prioritering.
Resultatet för hela landets utbildningar visar att 11 procent av utbildningarna fått sina examensrätter ifrågasatta. Nu får högskolorna upp till ett år på sig för att åtgärda bristerna, vanliga åtgärder är att anställa fler lärare eller lägga ned utbildningen.
På Campus Norrköping vill man inte uttala sig om musikproducentprogrammets framtid.
På Linköpings Universitet har dessa fått sin examensrätt ifrågasatt:
Lingvistik (kand, mag), informations- och medievetenskap (mag), spanska (mag), biologi (kand), litteraturvetenskap (mag), nationalekonomi (mag), affärsrätt (fo-utb), musikproducent (kand), sjuksköterskeexamen, Carl Malmsten träteknik och design (kand 5), psykoterapeutexamen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om