Näst sämst i landet
Andelen östgötska kvinnor med tarmcancer som lever efter fem år är 52,6 procent - det är näst sämst i landet. Socialstyrelsens statistik visar att det är stora skillnader i hur många som överlever vid tarmcancer mellan kvinnor och män, men också beroende på var du bor.
- Vård i Sverige är inte lika över hela landet. Det är ett känt faktum och har uppmärksammats när det gäller andra sjukdomar, exempelvis hjärtinfarkt, säger professor Håkan Mellstedt från Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Av kvinnorna i Östergötland med tjocktarmscancer lever 52,6 procent fem år efter diagnos, vilket är näst sämst i landet. Det är bara Västerbotten som har sämre prognos, där 49,5 procent av kvinnorma levde efter fem år. Bästa överlevnad har kvinnorna i Jönköpings län med 68,5 procent. Detta enligt statistik från Socialstyrelsen.Bättre prognos
Män i Östergötland med samma sjukdom har något bättre prognos; 54,2 procent lever fem år efter diagnos. Sämst ser det ut för sörmländska män där bara 43,1 procent lever fem år efter sin diagnos. Bästa femårsöverlevnad har män i Dalarna med 65,6 procent. - De stora skillnaderna för patienter med tarmcancer beror på många olika faktorer. Livsstil är en del av förklaringen, men också tillgänglighet till specialistvård och diagnostik. Ytterligare en förklaring är att det tar olika länge innan nya behandlingsmetoder tillämpas. Det gäller såväl kirurgi som medicinska behandlingar, säger professor Håkan Mellstedt. - Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen, men är dåligt uppmärksammad. Samtidigt som vi kan glädjas åt förbättrade behandlingsresultat oroas vi i Riksförbundet för Mag- och Tarmsjuka (RMT) över de stora skillnader i överlevnad beroende på var man bor som kartläggningen visar. Tillgång till specialistvård och nya behandlingsmetoder måste vara lika oavsett vilket landsting man tillhör, säger Karin Jonsson, ordförande i RMT.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!