Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Närproducerat på mässa

Det bjuds både när-, här- och därodlat på mat- och dryckesmässan den här helgen. Förra årets succé har fått sin uppföljare.

Oliver, oliver, oliver...

Oliver, oliver, oliver...

Foto: Leif Hallberg

norrköping2016-03-18 19:14

Det fullkomligt kryllade av godsaker en trappa ned i Louis De Geer – kött, korv, ostar, oliver, marmelad, kaffe, lakrits. Nästan uteslutande från Östergötland.

Och så kunde man förstås få sig ett glas vin eller ett par klunkar öl att dricka till. En del av dryckerna producerades i länet, till exempel från flera av de närliggande mikrobryggerierna.

Redan den första timmen efter öppnandet trängdes människor kring utställarnas bord.

– Det är bra med närproducerat. Man vill ju köpa av de som kommer härifrån, säger Emma Modig.

– Det är inte lätt att beställa köttlådor bara så där annars, säger Jerry Modig.

Anna Hagelin och Björn Jarl ställde sig en bit från kommersen för att njuta av ett glas vin. De har precis testat lite ostar och lakritsbordet. De vann biljetterna i en tävling efter att ha gissat vad ett knippe morötter vägde.

– Vi försöker tänka ekologiskt när vi handlar så det här blir bra inspiration, säger de.

Johan från Stockholm får nog betraktas som en gourmet. Han visar upp en lista med recept i telefonen och prickar av ingredienserna som han hittar. Han är inne på sin tredje eller fjärde mässa. Målet: ett antal färdiga menyer till påsken.

– Den bästa hittills är den i Göteborg, men jag gillar att åka runt med bilen och handla. När jag ändå är i Östergötland ska jag passa på att gå en föreläsning om mat i armén på Armémuseet i Linköping, berättar Johan medan en påse mjöl slinker ned i den medhavda kassen.

Ingela Rossing och Linnea Rothin, från Göteborg och Stockholm, pluggar på Campus och tog chansen när de såg att studenter fick gå in för halva priset (gå två och betala för en).

– Vi har smakat supergoda oliver och ostar men vi har massor kvar att se!

Fredagens höjdpunkt för många vid Norrköpings andra mat- och dryckesmässa var när den franske bagaren Sébastien Boudet –från bland annat Dessertmästarna på Kanal 5 –höll två föreläsningar och bakade bröd på plats.

I dag avgörs på mässan också vem som ska bli "Årets kock" i Östergötland. De fyra finalisterna är Mia Bremer, Vadstena, Wilhelm Malmqvist, Mantorp, Jonas Alvin och Kristoffer Backlund, båda Linköping.

Huvuddomare är stjärnkocken Paul Svensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om