Närpolisen satsar på skolbesök
Igår startade närpolisens satsning på att under våren arbeta med ett förebyggande projekt för ungdomar på de kommunala skolorna i Norrköping. Lasse Eriksson från närpolisen besökte Hagebyskolan för att prata med lärarna om vad de har rätt att göra när elever är stökiga.
"Vi känner att skolan är en värld som vi borde finnas med i", säger Lasse Eriksson från närpolisen. Igår träffade han lärare på Hagebyskolan.Foto: Anita Kjellberg
Foto: Kjellberg Anita
- Det är viktigt att lärarna markerar rätt och fel, säger Lasse Eriksson som igår talade om vad lärarna har rätt att göra när elever är stökiga. Det är inte ovanligt på skolorna med ett fåtal tuffa elever som "äger korridoren". Lärare som ingriper kan få höra eleven skrika: "Jag ska anmäla dig, din jävel". Det ska de inte bry sig om, menar Eriksson. Det är ytterst ovanligt att en lärare fälls för misshandel, säger han. För det måste man ha ett uppsåt att göra eleven illa. Lärare har rätt att ta tag i stökiga elever, hålla fast dem och lyfta dem ut ur klassrummet. Det handlar om försvarligt våld, där man förstås inte får gå över gränsen. - I skolan är det de vuxna som bestämmer, oavsett om det är i årskurs nio eller i 3:an, säger Lasse Eriksson. Många skolor har problem med elever från andra skolor, eller tidigare elever. Rådet är att anmäla dem för olaga intrång. Nästa steg i projektet är att polisen ska träffa alla elever i årskurs sju för att sedan också vara med föräldramöten under januari och februari. - Vi kommer att fokusera på frågor som hur det ser ut för ungdomarna i skolmiljön, alkohol och andra droger. Tanken är att vi även ska hinna prata mopedfrågor, säger Lasse Eriksson. I Hageby är den importerade alkoholen ett stort problem. 12-13-åringar vet precis vilka mobilnummer de ska ringa för att kunna köpa starköl från s k spritbilar, säger Eriksson. En annan trend i Norrköping är ungdomar som trycker i sig värktabletten tradolan. Tanken är att ungdomsprojektet ska fortsätta även nästa år, då också med friskolorna. - Jättebra, säger Hagebyskolans rektor Peter Kälvehed om projektet.